69. – Oton je postao rimski imperator, ali je ostao na vlasti samo tri meseca.

1535. – Engleski kralj Henri VIII preuzeo vrhovno poglavarstvo nad crkvom prema povelji koju je prethodno usvojio engleski parlament.

1559. – Elizabet Tjudor, kćerka Henrija VIII i Ane Bolen, krunisana u Vesminsterskoj katedrali u Londonu kao Elizabeta I, jedan od najznačajnijih vladara u istoriji Engleske. Na presto stupila posle smrti kraljice Meri I.

1582. – Poljska i Rusija, uz posredovanje pape Grgura XIII, potpisale mirovni ugovor kojim je Rusija izgubila izlaz na Baltičko more.

1892. – James Naismith predstavio je pravila košarke.

1895. – U Sankt Peterburgu premijerno je izveden balet Labuđe jezero Pjotra Iljiča Čajkovskog.

1910. – Francuski Kongo postao deo Francuske Ekvatorijalne Afrike.

1912. – Tokom italijansko-turskog rata prvi put iz aviona bačeni propagandni leci.

1920. – Usvajanjem 18. amandmana američkog Ustava u SAD uvedena prohibicija (Volstedov zakon).

1936. – U Ohiu dovršena prva ostakljena zgrada u SAD-u.

1943. – Američke trupe u Drugom svetskom ratu potisnule Japance sa pacifičkog ostrva Gvadalkanal i time zaustavile njihovo napredovanje prema Australiji.

1943. – U Arlingtonu, Virdžinija (kraj Vašingtona) otvoren za rad Pentagon, najveća administrativna zgrada na svetu u kojoj je smešteno Ministarstvo odbrane SAD.

1945. – Osnovana italijanska novinska agencija ANSA.

1960. – Etta James R&B i gospel pjevačica potpisuje ugovor s izdavačkom kućom Chess Records te uskoro objavljuje svoje uspešnice „At Last“, „All I Could Do Was Cry“ i „Trust in Me“.

1970. – Bijafra se predala nakon 32-mesečne borbe za nezavisnost od Nigerije.

1971. – Predsednici Egipta i Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Anvar el Sadat i Nikolaj Podgorni svečano otvorili Asuansku branu na reci Nil. Radovi trajali 11 godina.

1973. – Premijer Izraela Golda Meir u Vatikanu razgovarala s papom Pavlom VI, koji je tom prilikom rekao da podržava međunarodni status Jerusalima. To je bio prvi susret jednog predsednika Vlade jevrejske države s poglavarem rimokatoličke crkve.

1973. – Američki predsednik Ričard Nikson je suspendovao sve ofanzivne akcije protiv Severnog Vijetnama navodeći kao razlog napredak u mirovnim pregovorima.

1985. – Brazilski kongres je izabrao Tankreda Neveša za predsednika Brazila, čime je okončana 21-godišnja vladavina vojne hunte.

1991. – Istekom roka Ujedinjenih naroda za povlačenje iračkih snaga iz Kuvajta, otvoren je put za akciju Pustinjska Oluja.

1992. – Evropska unija službeno priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije.

1993. – SAD naredile pomorsku blokadu Haitija, uz obrazloženje da „talas izbeglica iz te zemlje može dovesti do masovnog gubitka života u moru“.

1998. – Inauguracija Mila Đukanovića za predsednika Crne Gore izazvala burne proteste pristalica bivšeg predsednika Momira Bulatovića, vođe promiloševićeve struje u Crnoj Gori. Taj događaj označio ozbiljan rascep u jugoslovenskoj vladajućoj nomenklaturi. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević nikada nije priznao pobedu Đukanovića, što je saveznu državu dovelo u stanje provizorijuma, koje se održalo i po odlasku Miloševića sa vlasti, u oktobru 2000.

1998. – Hrvatsko Podunavlje mirnim je putem reintegrirano u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske.

1999. – U selu Račak na Kosovu nađena tela 45 Albanca, za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti. Iako ekspertiza finskih patologa koje je angažovala Evropska unija nije dokazala da se radi o masakru civila, taj događaj presudno uticao na donošenje odluke o NATO-bombardovanju Jugoslavije od marta do juna 1999.

2001. – Početak rada na engleskoj verziji Wikipedije.

2001. – Senat Kambodže doneo zakon o formiranju tribunala, sastavljenog od kambodžanskih i međunarodnih sudija, koji će suditi liderima Crvenih Kmera za zločine počinjene tokom njihove vladavine od 1975. do 1979, kada je umrlo od gladi, bolesti ili bilo ubijeno oko 1,7 miliona Kambodžanaca.

2007. – Euro postao valuta u Sloveniji.

2014. – Kraj hrama Abydosa otkriven grob nepoznatog egipatskog faraona Senebkaya.

2015. – Otvoreno Svetsko rukometno prvenstvo u Kataru.

2015. – Švajcarska nacionalna banka ukida minimalni kurs švajcarskog franka s evrom.

IZVORnadanasnjidan
PODELI
Prethodni članakHumanitarna svirka u CK13 za Kostu Petkovića
Sledeći članakSrbija napravila prvi korak ka odbrani evropskog trona
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde