1066. – Bitka kod Hastingsa, Normani pod vodstvom Vilima Osvajača porazile Saksonce pod vodjstvom kralja Harolda II. koji je tu i poginuo.

1322. – Vojska škotskog kralja Roberta I u bici kod Bilanda teško porazila engleske trupe kralja Edvarda II. Taj poraz prisilio Englesku da prizna nezavisnost Škotske.

1702. – Bitka kod Fridlingena tokom Rata za špansko nasleđe. Francuska vojska izvojevala je Pirovu pobedu nad vosjkom Svetog rimskog carstva.

1806. – Napoleonove trupe pobedile Pruse i Saksonce u bitkama kod Jene i Auerštata. U narednih šest nedelja Napoleon pokorio Prusku.

1809. – Šenbrunski mir, poznat i kao Bečki sporazum (franc. Traité de Schönbrunn, nem. Friede von Schönbrunn) potpisan u dvorcu Šenbrun u Beču između Francuske i Austrije. Ovim mirom završene su francusko-austrijske borbe u Ratu pete koalicije. Nakon velikog austrijskog poraza u bici kod Vagrama i poraza kod Znojma, austrijski nadvojvoda Karlo je zatražio primirje (12. jula). Šenbrunski mir potpisan je tek 14. oktobra nakon dugih pregovora. Austrija je izgubila 83 000 km² teritorije sa oko 3.500.000 stanovnika u korist Francuskog carstva, Bavarske i Rusije. Austrija se obavezala da isplati 75 miliona franaka ratne odštete, da svoje efektive svede na 150.000 ljudi i da pristupi kontinentalnoj blokadi.

1888. – U Leedsu francuski fotograf Louis Le Prince snimio Roundhay Garden Scene, prvi film u istoriji.

1892. – U Beogradu, na liniji Kalemegdan-Slavija, pušten u saobraćaj prvi tramvaj na konjsku vuču.

1912. – U Milvokiju nepoznato lice pucalo u predsednika SAD Teodora Ruzvelta. Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu sprečili da metak dođe do tela.

1913. – U najtežoj rudarskoj nesreći u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rudniku uglja kod Glamorgena u Velsu poginulo 439 rudara.

1933. – Nacistička Nemačka napustila Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Ženevi.

1939. – Više od 800 britanskih mornara poginulo kada je, na početku Drugog svetskog rata, nemačka podmornica „U 47“ uplovila u britansku ratnu luku i torpedima potopila brod „Rojal ouk“.

1941. – Nemci u Drugom svetskom ratu streljali oko 6.000 civila iz Kraljeva i okoline.

1943. – U logoru smrti Sobibor došlo je do uspešne pobune zatvorenika u kojoj je ubijeno devetero SS pripadnika. Oko 400 zatvorenika su pobjegli. Zatim je ostatak logoraša ubijen od strane SS-a i logor smrti je konačno zatvoren.

1944. – Britanske i grčke snage oslobodile Atinu koja je bila pod nemačkom okupacijom od aprila 1941.

1947. – Tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon, kapetan Čarls Jeger postao prvi čovek koji je probio zvučni zid.

1964. – Mihail Suslov, siva eminencija SSSR-a, srušio je Hruščova i postavio Brežnjeva.

1964. – Nobelovu nagradu za mir dobio američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King.

1968. – Čovjek je prvi puta pretrčao 100 m za manje od 10 sekundi – 9,95 s. Jim Hines, USA, pobjeda u finalu Olimpijskih igara u Mexico cityiu.

1973. – U Tajlandu vlada Tanoma Kitikačorna primorana da podnese ostavku pošto je armija odbacila njegov zahtev da silom uguši studentske demonstracije.

1988. – Egipćanin Nagib Mahfuz postao prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost

1994. – Nobelovu nagradu za mir podelili premijer Izraela Jicak Rabin, šef izraelske diplomatije Šimon Peres i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat.

2000. – Alija Izetbegović, poslednji ratni lider na prostoru bivše Jugoslavije, povukao se iz Predsedništva Bosne i Hercegovine. Zamenio ga Halid Genjac.

2001. – U nigerijskom gradu Kano ubijeno najmanje 200 antiameričkih demonstranata koji su dva dana palili crkve, džamije i radnje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde