982. – Saraceni u savezu s Bizantom pobeđuju cara Otona II. kod Crotonea.

1573. – Okončana je sedmomesečna opsada Harlema u okviru Osamdesetogodišnjeg rata.

1579. – Osnovan je Karlovac.

1643. – Engleski građanski rat: rojalističke snage pobjeđuju parlamentarce Williama Wallera.

1822. – Kod Termopila grčka vojska pobedila tursku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

1837. – U Bakingamsku palatu palatu u Londonu uselila se Viktorija I, kao prvi britanski monarh.

1878. – Završen je Berlinski kongres. Na njemu su evropske sile (Nemačka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska) uspostavile novi odnos snaga na Balkanu. Na kongresu je revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zaključen između Rusije i Turske 3. marta. Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje i znatno proširile svoje teritorije. Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1887. – U Beogradu započela zvanična meteorološka merenja i osmatranja na Provizornoj opservatoriji.

1919. – Britanski dirižabl R34 sleteo u Norflok čime je postao prva letelica koja je preletela Atlantski okean, od Velike Britanije do Sjedinjenih Američkih Država. Putovanje je trajalo 182 časa efektivnog leta.

1930. – U Montevideu, glavnom gradu Urugvaja počelo je prvo svetskog fudbalsko prvenstvo. Na njemu je učestvovalo 13 timova, a tim Kraljevine Jugoslavije osvojio treće mesto, pošto je još u prvom kolu pobedio tim Brazila, a u polufinalu izgubio od domaćina, ekipe Urugvaj. „Malo finale“ se tada nije igralo.

1941. – U Crnoj Gori za vreme drugog svetskog rata podignut ustanak protiv italijanskih okupatora. Najmasovniji ustanak u okupiranoj Evropi je okupio preko 30.000 ustanika, bez obzira na političku pripadnost.

1943. – Ključna faza Kurske bitke u Drugom svetskom ratu okončana je pobedom sovjetske vojske. U bici je učestvovalo oko 6.000 tenkova. Nemačka vojska je izgubila oko 2.900 tenkova. Poginulo je i povređeno najmanje 230.000 vojnika.

1944. – Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1975. – Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Kejp Kanaverala u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977. – Njujork zbog nestanka struje ostao u potpunom mraku. Policija je uhapsila oko 3.000 pljačkaša.

1985. – Rok koncerti pod nazivom „Live Aid“ u organizaciji pevača i humanitarnog radnika Boba Geldofa održani naporedo u Londonu i Filadelfiji. Preko 60 miliona dolara je bilo prikupljeno. Televizijski prenos koncerta je pratilo oko 1,5 milijarda gledalaca širom sveta.

1985. – Sovjetski skakač motkom Sergej Bubka prvi put u istoriji tog sporta preskočio šest metara u Parizu, čime je postigao i svetski rekord.

1992. – Jicak Rabin preuzeo dužnost premijera Izraela i rekao da je spreman posetiti prestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

1995. – Na Cetinju proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju dosad nije priznala nijedna pravoslavna crkva na svetu. Svečanosti je prisustvovalo oko 300 vernika.

1996. – U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku igralo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu posle Drugog svetskog rata.

1999. – U centru Teherana više hiljada iranskih studenata sukobilo se s policijom zbog odluke vlasti da zabrani sve mitinge i nezvanična okupljanja.

2000. – Na Kosovu i Metohiji policija Ujedinjenih nacija saopštila je da se tokom prvih šest meseci 2000. godine u regionu dogodilo preko 1.900 incidenata; da je ubijeno 19 osoba i da je izvršeno niz napada, otmica, silovanja i podmetanja požara.

2001. – General Pervez Mušaraf, pakistanski predsednik, stigao u Indiju na samit posvećen smirivanju odnosa Pakistana i Indije.

2001. – Li Šaomin, kinesko-američki naučnik, osuđen u Kini zbog špijuniranja u korist Tajvana. Kineske vlasti naredile njegovu deportaciju. Sjedinjene Američke Države su zatražile od Kine da reši i slučajeve pet zatvorenih naučnika, takođe američkih državljana.

2008. – U Malagi vaterpolisti Crne Gore na debitantskom nastupu osvojili Evropsko prvenstvo pobedom nad reprezentacijom Srbije.

Izvor: Na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde