1358. – Potpisan Zadarski mir kojim je hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinski porazio Veneciju i vratio Zadar pod svoje okrilje.

1633. – Italijanski astronom Galileo Galilej stigao u Rim na suđenje pred Inkvizicijom zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.

1668. – Sporazumom potpisanim u Lisabonu, Španija priznala nezavisnost Portugala.

1689. – Kralj Engleske i Škotske Vilijam III od Oranža i njegova žena Meri, kćerka svrgnutog engleskog prokatoličkog kralja Džejmsa II, proglasili su suverenitet nad Velikom Britanijom i Irskom.

1793. – Velika Britanija, Pruska, Austrija, Nizozemska, Španija i Sardinska kraljevina, sklopile savez protiv revolucionarne Francuske.

1861. – Okončana je opsada Gaete, što je faktički označilo kraj Kraljevstva Dve Sicilije.

1880. – Thomas Edison promatrao je Edisonov učinak, koji je kasnije oblikovao osnovu dioda vakuumskih cijevi Johna Ambrosea Fleminga.

1881. – Hubertine Auclert, vođa francuskih sufražeta u Parizu, pokrenula je feminističke novine La Citoyenne.

1895. – U Parizu braća Lumière patentirali filmski projektor.

1911. – Osnovan HNK Hajduk Split.

1935. – Porota u Flemingtonu, Nju Džerzi je proglasila Bruna Hauptmana krivim za otmicu i ubistvo sina Čarlsa Lindberga.

1945. – Stotinjak britanskih bombardera započelo bombardovanje Drezdena. Grad je tokom dva dana bombardovanja razoren, a računa se da je poginulo oko 35.000 ljudi.

1945. – Sovjetska Crvena armija, u Drugom svetskom ratu, oslobodila Budimpeštu, posle 50 dana opsade tokom koje je poginulo 50.000 nemačkih vojnika.

1960. – Nakon uspešne nuklearne probe, Francuska je postala četvrta država na svetu koja je stekla nuklearno oružje.

1961. – Savet bezbednosti UN doneo odluku da se u Kongo upute međunarodne mirovne snage da bi se sprečilo izbijanje građanskog rata u toj zemlji.

1970. – Švicarski pisac popularne fantastike Erich von Däniken osuđen je zbog prevara na tri i po godine zatvora.

1971. – Južnovijetamske snage su napale Laos, uz američku vazdušnu i artiljerijsku podršku.

1975. – Kiparski Turci su u severnom delu ostrva, koji je sedam meseci ranije okupirala Turska, proglasili “Tursku federalnu državu Kipar” i formirali ustavotvornu skupštinu. Za prvog predsednika skupštine izabran je vođa kiparskih Turaka Rauf Denktaš.

1984. – Generalni sekretar Komunističke partije SSSR-a i države postao je Konstantin Černjenko, nasledivši preminulog Jurija Andropova. Posle Černjenkove smrti, koji je vladao manje od godinu dana, na vlast je stupio Mihail Gorbačov, sedmi i poslednji lider SSSR-a.

1988. – U Calgary (Kanada) su otvorene XV zimske olimpijske igre koje su trajale do 28. februara i koje po prvi put imaju 16 dana i tri vikenda.

1990. – SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i dvije njemačke države su objavili plan o ujedinjenju Njemačke.

1991. – Američki bombarderi su razorili sklonište u Bagdadu “identifikovano” kao vojni položaj, a u kojem su, međutim, civili potražili spas od napada iz vazduha. Prema iračkim izvorima, poginulo je oko 500 ljudi, među kojima veliki broj dece i žena.

2000. – Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke Crkve u prošlosti, uključujući i odnos prema Jevrejima i jereticima.

2001. – Potres magnitude 6.6 pogodio je Salvador, poginulo oko 400 ljudi.

2001. – Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale su prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo “putovanje” od 2.700 kilometara trajalo je 90 dana.

2002. – Britanska kraljica Elizabeta II dodelila počasnu titulu viteza bivšem gradonačelniku Njujorka, Rudolfu Đulijaniju, zbog njegove uloge nakon terorističkih napada na taj grad 11. septembra 2001.

2003. – Nakon pada aviona američke Vlade u južnoj provinciji Kolumbije ubijen je jedan službenik ministarstva odbrane, a trojica su oteta. Ubijen je i jedan obaveštajac kolumbijske vojske.

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakKiša, susnežica i sneg
Sledeći članakViše ulica u gradu danas bez struje
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde