1521. – Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu „Branitelja vere“ pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. – Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1698. – Sporazum u Den Hagu između Engleske i Francuske.

1871. – U Rakovici kod Plaškog ubijen Eugen Kvaternik.

1882. – Ilkin atentat: Jelena-Ilka Marković pokušala, u činu lične osvete, da ubije srpskog kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi.

1899. – Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranske i Velike Britanije.

1939. – Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Einstein, obavijestili su predsednika SAD Franklina D. Roosevelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1941. – Drugi svetski rat: U Makedoniji započeo ustanak protiv okupatora.

1944. – Sovjetski Savez je anektirao državu Tanu Tuva.

1962. – Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1976. – U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena „četvoročlana banda“ – udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1980. – Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu „Saljut 6“ oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. – Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda „Akile Lauro“ i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. – Govor pape Ivana Pavao II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Sjeverne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje „antihrist“, razvivši transparent na kojem je pisalo „Ivan Pavao II – antihrist“.

1993. – U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač „Satanskih stihova“ Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. – Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

2002. – Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde