Na današnji dan 09.08

480. pne Persijanci pod vodjstvom kralja Kserksa pobedili su u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku spartanskog kralja Leonide. Ta pobeda omogućila je Kserksu osvajanje Atine.

378 U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočno-rimski car Valent Flavije, rodjen 338. u današnjim Vinkovcima (Cibalae).

1842 SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum kojim je odredjena granica izmedju SAD i Kanade od Mejna do Velikih jezera.

1896 Rodjen je švajcarski psiholog Žan Pijaže (Jean Piaget), poznat po istraživanjima saznajnih funkcija kod dece. Osnovao je Medjunarodni centar za genetičku epistemologiju (“Dečiji govor i mišljenje”, “Uvod u genetičku epistemologiju”).

1896 Nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental (Otto Lilienthal), jedan od pionira avijacije, poginuo je isprobavajući planer dvokrilac koji je ranije iste godine konstruisao.

1918 Rodjen je američki filmski režiser Robert Oldrič (Aldric) koji se uspešno oprobao u gotovo svim filmskim žanrovima, od vesterna do psiholoških drama (“Šta se dogodilo s Bebi Džejn?”, “Vera Kruz”, “Apač”, “Dvanaest žigosanih”, “Poljubac smrti”).

1919 Rodjen je italijanski kompozitor i pisac libreta Rudjero Leonkavalo (Ruggiero Leoncavallo). Slavu mu je donela opera “Pajaci”, a nijedno od kasnijih mnogobrojnih dela nije postiglo takav uspeh.

1942 Tokom kampanje “Napustite Indiju” (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vodju Mahatmu Gandija (Gandhi) i još 50 njegovih sledbenika. Gandi je u zatvoru 21 dan štrajkovao gladju, a pušten je iz zatvora 1944. pod pritiskom javnosti.

1945 Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posledica radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, čime je rat okončan.

1945 Na trećem zasedanju u Beogradu Antifašističko veće narodnog oslobodjenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1954 Kao odgovor na pretnje SSSR-a i istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i Jugoslavija zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslovenskih odnosa posle 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikada nije otkazan.
1962 Umro je nemački pisac Herman Hese (Hermann Hesse), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Duboko saživljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim društvenim normama učinili su ga šezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretečom i klasikom hipi-kulture (“Demijan”, “Stepski vuk”, “Sidarta”, “Igra staklenih perli”, “Narcis i Zlatousti”).
1965 Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Komonvelta posle otcepljenja od Malezije.

1969 Glumica Šeron Tejt (Sharon Tate), žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijeni u njenoj kući na Beverli Hilsu.

1974 Potpredsednik SAD Džerald Ford (Gerald) postao je predsednik, nakon što je Ričard Nikson (Richard Nixon), zbog umešanosti u aferu Votergejt, podneo ostavku.

1975 Umro je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svetske muzike 20. veka. Njegov opus, pored 15 simfonija, sadrži opere, balete i kamernu muziku.

1992 U Barseloni su završene 25. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Sportisti SR Jugoslavije, zbog sankcija UN, nisu mogli da učestvuju u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili strelci Jasna Šekarić srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosić bronzanu.

1998 U sukobu sa indijskom policijom u Kašmiru poginuo je Ali Mohamamad Dar (Mohamammad) samoproklamovani zamenik vrhovnog komandanta zabranjene separatističke islamske oružane grupe Hizb-ul-Mudžahedin, koja teži da Kašmir pripoji Pakistanu.

1998 Košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije postala je svetski šampion u košarci.

2000 U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

2002 Umro je general-poručnik Tran Do, najpoznatiji vijetnamski disident koji je poslednjih godina postao zagovornik političkih reformi u Vijetnamu.

2004 Teri Nikols (Terry Nichols) osudjen je u Americi na 161 godinu doživotne robije bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Sitiju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

2008 U Americi je preminuo Mahmut Darviš (Mahmoud Darwish), palestinski pesnik. Poezija Darviša usmerena je na izgnanstvo i dijasporu kao svakodnevnicu života. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja, medju kojima su i Bosanski stećnjak i Zlatan venac Struških večeri poezije (2007).

2010 U klizištima u provinciji Gansu, na severozapadu Kine oko 1200 osoba je poginulo, a više od 500 se vodi kao nestalo. Bujica blata je prekrila pet kilometara površine, a negde je bila i do visine trećeg sprata stambenih zgrada.

2010 U poplavama u Pakistanu poginulo 1.600 ljudi, 500.000 osoba ostalo je bez krova nad glavom, a ugroženo 13,8 miliona ljudi.

2011 Evropska centralna banka (ECB) ocenila je da su finansijska tržišta u najtežoj krizi od kraja Drugog svetskog rata i da ključnu ulogu u okončanju te krize ne treba da ima ECB, već države članice evro-zone.

2014 Ubistvo mladog crnca Majkla Brauna koga je ubio beli policajac u Fergusonu, predgradju američkog grada Sent Luis, pokrenulo je višednevne demonstracije i sukobe sa policijom koja je koristila vojnu opremu za rasterivanje demonstranata.

2015 Parlamentarni izbori na Haitiju koji su više puta pomerani usled političkih razmirica haićanske izvršne vlasti i opozicije unazad četiri godine, proteklu su i znaku odlaganja početka glasanja, nereda, povremenog pesničenja i gadjanja kamenicama.

izvor: novinska agencija Beta

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde