1042. – Bitka kod Bara ili Tuđemilska bitka. Pobedom nad vizantijskom vojskom na Tudjemilu, knez Vojislav zbacuje vrhovnu vizantijsku vlast i postaje samostalni gospodar Duklje za koju se, od toga dogadjaja, upotrebljava i ime Zeta. Pobeda na Tuđemilskom polju dovela je do vizantijskog priznanja državnog suvereniteta i nezavisnosti Duklje. Ta društvena i državna zajednica koja je obuhvatila širi basen Skadarskog jezera, bila je teritorijalna osnova i svih kasnijih faza državno-političkog organizovanja Crnogoraca, te se ovaj dan slavi kao Dan Crnogorske Vojske, a de fakto je i prvi Dan Državnosti Duklje, Zete i Crne Gore, u skoro 1000 godina državnosti ove slovenske države.

1571. – Španjolsko, mletačko, đenovsko i malteško, te brodovlje Svete Solice i Savojskoga kneževstva u bitci kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj potuklo je tursku flotu.Na strani mlečana odlučujuću ulogu je imala Crnogorska (Bokeška) Mornarica.

1806. – Ralf Vedživud je u Londonu patentirao indigo.

1813. – Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804.

1865. – U Zadru svečano otvoreno Novo kazalište, srušeno nakon Drugog svjetskog rata.

1879. – Dvojni savez protiv Rusije: Njemačka i Austro-Ugarska sklopile su sporazum kojim se obvezuju na uzajamnu pomoć u slučaju ruskog napada. Pozadina toga obrambenog saveza je strahovanje da će se zbog austrijsko-ruskog rivalstva na Balkanu raspasti Austro-Ugarska Monarhija te da će Rusija pomagati Francusku pri mogućem napadu na Njemačku.

1908. – Nakon oslobađanja od turske vlasti Krit se ujedinio sa Grčkom. Grčka je 1912. anektirala to ostrvo, a Londonskim ugovorom 1913. aneksija je međunarodno priznata.

1919. – Osnovana je holandska avionska kompanija KLM, najstariji postojeći avio-prevoznik u svetu.

1940. – Nemačka je u Drugom svetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim poljima.

1949. – U istočnom Berlinu proklamovana Nemačka Demokratska Republika

1959. – Sovjetski vasionski brod „Luna 3“ je prvi fotografisao tamnu stranu Meseca.

1970. – Novi predsjednik Bolivije postao je levo orijentiran general Juan Torres Gonzales.

1976. – Nakon smrti Mao Cedonga (9. septembra) na mjestu predsjednika Partije, a time i države, nasledio ga je Hua Guofeng.

1981. – Potpredsednik Egipta Hosni Mubarak postao je šef države nakon ubistva Anvara el Sadata 6. oktobra.

1985. – Palestinci su oteli putnički brod „Achille Lauro“ kako bi ucjenom oslobodili 50 zatvorenika iz izraelskih zatvora.

1991. – JNA raketirala Banske dvore, ondašnji ured Predsednika Republike.

1992. – Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o formiranju međunarodne komisije eksperata za ispitivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i izrazio zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i sprovođenju etničkog čišćenja.

1996. – Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije izvadili su iz masovne grobnice u Ovčari kraj Vukovara 200 tela.

1997. – Oko 30.000 muzičara, umetnika, radničkih lidera i političara iz celog sveta stiglo je u Boliviju na komemorativni skup povodom 30-godišnjice smrti Če Gevare.

2000. – U Beogradu je konstituisana Skupština SR Jugoslavije; Vojislav Koštunica je položio predsedničku zakletvu. U narednim danima novi predsednik primio je mnogobrojne državnike, a Jugoslavija je, nakon desetogodišnje izolacije, otvorila proces pomirenja sa svetom.

2000. – Slovenački skijaš Davo Karničar (38) postao je prvi čovek koji je uspeo da se na skijama spusti sa najviše planine na svetu, 8.848 metara visokog Mont Everesta.

2001. – SAD i Velika Britanija su počele vazdušne napade na Avganistan zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena. Američke vlasti optužile su Ladena za teroristički napad izvršen 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona kada je poginulo nekoliko hiljada ljudi.

2003. – Arnold Schwarzenegger pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije.

2008. – Iznad Sudana eksplodirao asteroid 2008 TC3, prečnika oko 4,1 metra i mase oko 80 tona.

2010. – Više od 1.000 sela na kineskom ostrvu Hajnan poplavljeno je poslije najobilnijih padavina u posljednjih nekoliko decenija. Više od 210.000 ljudi evakuisano je do večernjih sati.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde