NA DANAŠNJI DAN 06.05

1237. – U manastiru Mileševa sahranjene su mošti Rastka Nemanjića – Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1527. – Pljačka Rima prilikom koje su habsburške trupe pod vojvodom Karlom Burbonskim zauzele i opljačkale Rim i pobile oko 4.000 njegovih stanovnika.

1757. – U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Fridrih II osvojio je Prag, koji su branile austrijske trupe.

1804. – U Ostružnici kod Beograda održana prva Skupština predstavnika celog pobunjenog naroda u Beogradskom pašaluku – Skupština u Ostružnici.

1840. – Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

1919. – Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Nemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1919. – U Afganistanu počinje treći rat između Engleza i Afganistanaca.

1932. – Francuskog predsednika Pola Dumea u Parizu je ubio ruski emigrant.

1937. – Nemački cepelin Hindenburg je izgoreo u požaru dok je pokušavao da pristane u mornaričku bazu Lejkherst u Nju Džerziju, odnevši živote 36 osoba.

1950. – U Cazinskoj krajini počinje ustanak seljaka tvz „Cazinska Buna“ sa napadom na nekoliko zemljoradničkih zadruga i razoružavanjem nekoliko policajaca, oružano su napali i gradove Velika Kladuša i Cazin. Seljaci su se bunili protiv nepravednih i agresivnih metoda “narodne vlasti” prilikom “otkupa” poljoprivrednih proizvoda i protiv raznoraznih fizičkih i psihičkih maltretiranja odbornika “narodnih odbora” i predstavnika organa vlasti. Pobuna je od strane nadmoćnih snaga JNA ubrzo ugušena, a “narodna vlast” se žestoko obračunala sa ustanicima: 15-ak ustanika je osuđeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osuđeno na kazne zatvora i “društveno korisnog rada” na vremenski perod od nekoliko mjeseci pa do 20 godina. Ovo je bio jedini i zadnji ustanak protiv režima u Jugoslaviji.

1974. – Zapadnonemački kancelar Vili Brant podneo je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonemački špijun.

1979. – Na izborima u Austriji pobedila je Socijalistička demokratska partija Bruna Krajskog.

1981. – SAD su proterale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam.

1989. – Grupa Riva pobijedila na Pjesmi Eurovizije održanoj u švicarskoj Lausanni.

1991. – U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

1993. – Rat u BiH: Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. – Otvoren je tunel ispod Lamanša.

1996. – Vlada predsednika Gvatemale Alvara Arsua i vođe levičarske gerile su potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

1999. – Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

2000. – U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorelom automobilu „fiat uno“ pronađeno je telo paparaca Žan-Pola Andansona, koji je poslednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvezde.

2001. – U Iranu, na fudbalskom stadionu u Sari, dva lica su poginula, a oko 300 povređeno, kada se tokom utakmice, koju je posmatralo oko 30.000 gledalaca, srušio krov na stadionu.

2001. – Papa Ivan Pavao II tokom posjete Siriji posjetio džamiju, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju.

2003. – Savet bezbednosti UN produžio je sankcije uvedene Liberiji 2001. zbog njene navodne pomoći pobunjenicima u Sijeri Leoneu.

2004. – Sud u Libiji osudio je pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednog palestinskog lekara na smrt zbog navodnog inficiranja oko 400 libijske dece verusom Side u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju.

2011. – Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu srušen je Guinnessov rekord, a Hrvatska je postala zemlja s najvećim smješkom, koji se formirao od ljudskog štita. S više od 700 okupljenih građana, oboren je rekord iz Latvije i glavnog grada Rige s 515 sudionika.

2015. – U Nevadi (SAD) na Highwayu 15 počeo test s 2 kamiona „Freighlighter Inspiration“ koji voze bez učešća vozača. Planirano je da kamioni, proizvedeni od njemačkog auto giganta Daimlera, samostalno prevale put od Las Vegasa do Los Angelesa. Freighlighter može samostalno kontrolisati brzinu, traku kao i odstojanje do drugih vozila. Vozači mogu za vrijeme vožnje telefonirati s klijentima, kontrolisati tok vožnje ili jednostavno odmarati.

Izvor:Na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde