– Međunarodni dan volontera.

– Dan Muzeja Nikole Tesle.

– Dan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Događaji na današnji dan
1484. – Papa Inocent VIII. izdao je bulu Summis desiderantes affectibus kojom se odobrava proganjanje i osuđivanje veštica na području Nemačke i to od strane inkvizitora kao najvišim čuvarima rimokatoličke vere, što im je dalo široke ovlasti u proganjanju i osuđivanju navodnih veštica i heretika. Pokrenut je niz procesa protiv veštica, odnosno žena koje su smatrane pomagačicama sotone.

1766. – Londonska aukcijska kuća „Kristi“ održala je prvu aukciju.

1917. – Lelegacije Sovjetske Rusije i sila Osovine potpisale su primirje u mestu Brest-Litovsku u Belorusiji. Mirovni ugovor, kojim je Rusija bila prisiljena da se povuče iz Finske, Letonije, Estonije, Litvanije, Poljske i nekih područja Turske i da Nemačkoj plati ratnu odštetu od šest milijardi zlatnih maraka, potpisan je 3. marta 1918.

1918. – U Zagrebu izbio veliki prosved protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji je ugušen u krvi, po zapovijedi Grge Budislava Angjelinovića.

1926. – Održana je premijera filma Oklopnjača Potemkin, slavnog sovjetskog reditelja Sergeja Eisensteina.

1931. – Hram Hrista Spasitelja u Moskvi je uništen po nalogu Staljina.

1933. – Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana.

1934. – Žene su u Turskoj dobile pravo glasa.

1945. – Tokom vežbi pet američkih bombardera poletelo je iz vazdušne baze u Floridi i nikada se nisu vratili. Pretpostavlja se da je „Izgubljena eskadrila“, kako su nazvani, nestala u „Bermudskom trouglu“.

1952. – Osnovan Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

1962. – SAD i SSSR su postigli dogovor o saradnji u kosmičkim istraživanjima u miroljubive svrhe.

1977. – Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

1978. – U Iranu je izbio talas protesta, koji su protiv šaha Reze Pahlavija podstakle islamske verske vođe. Proizvodnja nafte je, zbog štrajkova, smanjena gotovo na polovinu.

1993. – Gradonačelnik Beča ranjen je u svojoj kući u eksploziji pisma-bombe. To je bilo peto pismo-bomba poslato u toku tri dana novinarima, sveštenicima i drugim osobama koje su imale neku vezu sa imigrantskom grupacijom u Austriji.

1995. – Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom „Zajednički poduhvat“.

1995. – Armija Šri Lanke zauzela je Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1996. – Predsednik SAD Bil Klinton imenovao je Madlen Olbrajt za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji.

2001. – Avganistanske vođe dogovorile su se o formiranju post-talibanske vlade, koju će predvoditi Paštun Hamid Karzai.

2006. – Telekom Srbija kupio 65% državnog kapitala Telekoma Srpske za 646 miliona evra, čime je za 179 miliona evra nadmašio ponudu Telekoma Austrija. Ugovor o kupoprodaji potpisan je 19.01.2007.

Izvor: Na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde