907. – Kraj dinastije T’ang u Kini.

1133. – Nemački kralj Lotar II. okrunjen za rimskog cara tijekom pohoda na Rim.

1783. – Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1831. – Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859. – Francuska vojska pod komandom Napoleona III je porazila austrijsku vojsku u bici kod Mađente.

1896. – Američki izumitelj i industrijalac Henry Ford provozao se na “kvadriciklu”.

1916. – Kod Lavova u Prvom svetskom ratu počela je Brusilovljeva ofanziva ruskog generala Alekseja Brusilova, koja je značajno olakšala položaj saveznika na zapadnom front i u Italiji. Brusilov je u avgustu potukao trupe Centralnih sila i zarobio oko 400.000 vojnika.

1920. – U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle prvog svetskog rata potpisale sa Mađarskom Trijanonski mirovni ugovor.

1942. – Počela četverodnevna bitka za pacifičko otočje Midway, u kojoj su Amerikanci nanijeli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svjetskom ratu.

1943. – Vojnim pučem zbačen je sa vlasti predsednik Argentine Ramon Kastiljo.

1944. – Rim oslobođen od fašističke okupacije. Glavni zapovednik Wehrmachta u Italiji, Albert Kesselring, naredbom je povukao svoje jedinice. U grad je ušla američka 1. oklopna divizija.

1946. – General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine.

1970. – Britanski protektorat Tonga stekao je nezavisnost u okviru Komonvelta.

1986. – Pred američkim sudom osuđen Jonathan Polard radi špijunaže u korist Izraela. Radio je za izraelski Mosad.

1989. – Kineske vlasti su rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

1989. – Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret “Solidarnost” nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj.

1991. – Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnela je ostavku nakon 20-dnevnog generalnog štrajka.

1992. – Minirana je crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Derventi. Crkva je bila izgrađena u periodu 1851-1855. i preživela je dva svetska rata.

1993. – Rat u BiH: Savet bezbednosti UN odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest “zona bezbednosti” (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlašćenjem da upotrebe oružje, a u slučaju potrebe, odobreno je dejstvo NATO avijacije.

1996. – Evropska raketa “Ariane 5” eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.

2001. – Princ Gyanendra Bir Bikram postaje kralj Nepala.

2003. – U Obiliću na Kosovu u svojoj kući ubijena su tri člana porodice Stolić, supružnici Slobodan i Radmila i njihov sin Ljubinko. UNMIK ponudio 50.000 dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja vinovnika tog zločina.

2003. – Hrvatska vlada je na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi oko 12 godina.

2003. – Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema, osvojio je novi petogodišnji mandat.

2015. – Nakon što je donesena Uredba o imenovanju upravljačkih struktura u preduzećima, gdje je Federacija većinski vlasnik, stranka DF napustila koaliciju s SDA i HDZom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde