NA DANAŠNJI DAN 03.06

350.
– Nepotijan, Konstantinov sestrić, podigao je u Rimu neuspešnu uzurpaciju protiv vladara zapadnog dela Rimskog carstva Magnencija.

1098.
– Posle petomesečne opsade, krstaši su u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju.

1818.
– Završen je poslednji britanski rat protiv Marata, čime je Britanija stekla prevlast u Indiji.

1837.
– Uspostavljeni diplomatski odnosi između Velike Britanije i Kneževine Srbije: Knez Miloš Obrenović u Kragujevcu primio akreditivno pismo prvog britanskog konzula pukovnika Hodžiza.

1889.
– Kraljevina Srbija preuzela je od francuskog koncesionara upravljanje svojom železnicom.

1896.
– U Moskvi je potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina je odobrila Rusiji da koristi železnicu u severnoj Mandžuriji.

1940.
– Drugi svetski rat: okončana je Operacija Dynamo -evakuacija savezničkih snaga iz Denkerka.

1941.
– Počeo Nevesinjski junski ustanak.

1944.
– Saveznici bombardirali Split.

1951.
– Osnovano Udruženje srpskih pisaca u inostranstvu (Association of Serbian Writers Abroad, ASWA)

1959.
– Singapur je proglašen autonomnom državom u sastavu Komonvelta, u kojoj su Britanci zadržali resore odbrane i inostranih poslova.

1965.
– Američki astronaut Edvard Vajt izašao je iz svemirskog broda “Džemini 4” i tako postao prvi Amerikanac koji je “šetao” kosmosom.

1968.
– U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, počele su studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je posle sedam dana nakon što se studentima preko TV Beograd obratio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je podržao studente i obećao im brže rešavanje društvenih problema.

1973.
– Sovjetski supersonični avion “Tupoljev 144” srušio se u blizini Pariza tokom vazduhoplovne izložbe. Poginulo je svih šest članova posade i sedam francuskih seljaka.

1989.
– U eksploziji gasovoda na Transibirskoj železnici dignuta su u vazduh dva putnička voza. Poginulo je 575 ljudi, a oko 600 je ranjeno.

1995.
– Rat u BiH: Ministri odbrane NATO-a i EU doneli su odluku o stvaranju Snaga za brzo reagovanje u Bosni, koje će štiti mirovne trupe UN od napada bosanskih Srba.

1998.
– Brzi voz Intersiti ekspresa je izleteo sa šina između Hanovera i Hamburga, usmrtviši 101 osobu.

1999.
– Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin, čime je odobren dolazak međunarodnih snaga na Kosovo i prekinuti vazdušni napada NATO-a na Jugoslaviju.

1999.
– Sazvano je zasedanje novog parlamenta Nigerije, čime je posle više od 15 godina okončana vladavina vojnim dekretima u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

2004.
– U Specijalnom sudu u Sijera Leoneu počelo je suđenje odgovornima za zločine tokom građanskog rata u toj zemlji.

2006.
– Skupština Crne Gore je proglasila nezavisnost i od tada Srbija i Crna Gora više ne postoji.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde