NA DANAŠNJI DAN 02.07

626.
– Incident kod kapije Xuanwu u kojoj je kineski princ Li Shimin uklonio stariju braću i sebi osigurao prestol carske dinastije Tang.

1798.
– Napoleon Bonaparta zauzeo je Aleksandriju. Nakon nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao je u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1800.
– Parlament Velike Britanije je usvojio Zakon o uniji sa Irskom, kojim će se 1. januara 1801. Velika Britanija i Irska ujediniti u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske.

1819.
– Velika Britanija je donela zakon kojim se zabranjuje rad dece ispod devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1853.
– Ruska je vojska napala Tursku, čime je počeo Krimski rat.

1860.
– Rusi su osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka (pomorska i vazdušna baza) na sovjetskom Dalekom istoku.

1881.
– U Vašingtonu je izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro je 19. septembra.

1884.
– Osnovana je Narodna banka Srbije čiji je pun naziv u vreme osnivanja glasio Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

1900.
– Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom (dirižabl) nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.

1940.
– Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo je brod „Arandora star“ koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo je više od 750 zarobljenika i članova posade.

1961.
– Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. („Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“, „Starac i more“).

1964.
– Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao je „Zakon o građanskim pravima“, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966.
– Francuska je izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976.
– Proglašeno je ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu sa glavnim gradom Hanojem.

1990.
– Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati pokrajinske Skupštine Kosova usvojili su Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije je 5. 7. raspustila pokrajinsku Skupštinu, nakon čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1991.
– Zagrepčani pokušali protestom spriječiti odlazak tenkova iz vojarne „Maršal Tito“ prema Sloveniji koju je JNA u to vrijeme napadala. Pala prva civilna žrtva Jugoslavenske narodne armije – Raveno Čuvalo i nekoliko građana ranjeno.

1994.
– Kolumbijski nogometaš Andrés Escobar ubijen je zato što je zabio autogol na Svjetskom prvenstvu u SAD-u.

2000.
– Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio je na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929. godine.

2001.
– Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno je u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli su hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

2006.
– Izdata 1.4.1 verzija Amarok multimedia playera.

Izvor: NA DANŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde