Muzejski kompleks Kulpin

Samo na dvadesetak kilometara od Novog Sada nalazi se Kulpin, naselje koje se pod istim imenom pominje u srpskim izvorima u prvoj polovini 15. veka i to kao posed Đurađa Brankovića. U 18. veku na mestu naselja je bila pustara koju je carica Marija Terezija darovala vojničkoj porodici Stratimirović-Vučković, poreklom iz Hercegovine. Stratimirovići su tu izgradili Mali i Veliki dvorac sa pomoćnim objektima, park koji ih okružuje zatim pravoslavni hram posvećen Vaznesenju Hristovom u kome su neki i sahranjeni.

Od osamdesetih godina 19. veka posed Stratimirovića u Kulpinu pripadao je porodici Dunđerski koji su zaslužni za njegov sadašnji izgled. Veliki dvorac rekonstruisan je prema planovima Momčila Tapavice. Muzejskom kompleksu u Kulpinu danas pripada i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića kao i Slovačka-evangelička crkva. Posetioci mogu obići izložbe poljoprivrednih mašina i oruđa, kao i istorije poljoprivrede koje se nalaze u pomoćnim objektima i izložbu stilskog nameštaja u Velikom dvorcu. Muzejski kompleks Kulpin je depandans Muzeja Vojvodine.   https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/radno-vreme

PODELI
Prethodni članakNa današnji dan 30.07
Sledeći članakNa današnji dan 31.07.
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde