MUZEJI ZA 10: ČITAONICA U MUZEJU

Manifestacija „Muzeji za 10”, trajaće od 13. do 19. maja i obuhvatiće Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja. Tema manifestacije je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije” („Museums as Cultural Hubs: the Future of Tradition”).
Ovim povodom, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija) priređena je izložba pod nazivom „Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput”, autorke Marte Đarmati, koja može da se pogleda od 11. aprila do 2. juna. Ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž ovim umetnicima, koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Postavka obuhvata 55 umetničkih dela i lične predmete dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

U petak, 17. maja, u 10 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, održaće se „Čitaonica u muzeju: čarobni svet ilustracije”, koju će voditi Radmila Stevović i Slavka Mitrić iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, i Katarina Novaković, rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, a učestvovaće deca iz pripremne predškolske grupe iz Vrtića „Plavi zec”. Zaintrigirani saznanjem da se čuvena slikarka Ljubica Cuca Sokić bavila i ilustrovanjem knjiga za decu, pričaćemo o jednoj od mnogobrojnih tema koje spajaju književnost i likovnu umetnost – ilustraciju, a potom i zajednički stvarati.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde