Mobilna aplikacija kao pomoć za samopregled dojke

Više od 70 odsto žena prilikom samopregleda primete promene na dojci, koje su uglavnom rešive, ukoliko se otkriju na vreme. Aplikacija „Čekiraj na jednostavan način“ motiviše žene da urade samopregled dojke.

Medicinska sestra, Vesna Imbronjev, u poslednjih 10 godina edukovala je više od 17.000 žena o pravilnom samopregledu dojki. Kaže da mladi misle kako ništa ne može da im se desi i da iz tog razloga ne vode računa o redovnim pregledima.

„Najčešće razmišljamo u tom smislu da ne želimo nešto da znamo, jer ako i odemo na preglede možda će se nešto pronaći i šta onda raditi….“, kaže Vesna Imbronjev.

Samopregled treba da se radi jednom mesečno u prvoj polovini menstrualnog ciklusa i on traje nekoliko minuta, a više od 70 odsto žena same pronađu promenu na dojci. Kroz rad sa ženama, imala je različita iskustva.

„I ona se javila na vreme lekaru i nazvala me i rekla znate ono što je bilo tada i tada ta promena je benigna, ta promena jeste maligna ali je na vreme ustanovljeno tako da sam ja zdrava žena“, kaže Imbronjev.

Tokom samopregleda, treba lagano prstima da ispipavamo tkivo dojke i važno je da prsti budu sastavljeni.

Aplikacija „Čekiraj na jednostavan način“ pokazuje pokrete prstiju tokom samopregleda u tri koraka i na taj način motiviše mlade žene da brinu o svom zdravlju.

Apelujemo na sve žene da se redovno pregledaju, način je jednostavan i veoma je važno da to postane jedna uobičajena i svakodnevna stvar kako bismo čuvale naše zdravlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde