Milorad Dodik obišao radove na Jahorini

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obišao je  na Jahorini infrastrukturne radove koji se trenutno provode na ovoj planini.

Direktor OC „Jahorina“, Dejan Ljevnaić, zahvalio se predsedavajućem Predsedništva Miloradu Dodiku na svemu što je do sada urađeno na planini, te istakao da su za prvih 11 dana letnje sezone za 178% povećani prihodi, te da su rezultati i više nego odlični.

On je istakao da su turisti prepoznali Jahorinu kao letnju destinaciju, te da je sama planina trenutno najveće gradilište u koje se ove godine ulaže preko 33 miliona KM, čime će biti iskazan puni potencijal ove planine i povećan kvalitet same infrastrukture na planini.

FOTO: MARIANA REGOJE / RAS SRBIJA

– Najvažniji projekat je gondola oko koje idu tri nove staze, zatim projekat alpinkostera dužine 2.5 kilometra, najdužeg u ovom delu Evrope – rekao je Ljevnaić, piše Srpskainfo.

Ljevnaić je dodao da se radi i ambijentalno uređenje oko jezera, gde će biti restoran kao polazna stanica alpinkostera.

– Radi se i novi lift tipa „sidro“ na Poljicama koji će imati četiri puta veći kapacitet od staroga, a cilj postavljanja novog lifta je i mogućnost rada kada je vetrovito i kada vremenski uslovi nisu najpovoljniji – rekao je Ljevnaić.

Predsednik Nadzornog odbora “Jahorine” Nedeljko Elek istakao je da je OC „Jahorina“ najbolji primer dobre saradnje lokalne zajednice, Vlade RS i IRB-a.

– Za dve godine smo uspeli od jednog gubitaša koji je imao akumulirani gubitak od 21 milion maraka da napravimo firmu koja ove godine ima 10 miliona KM vlastitih sredstava i sve investicije koje su u toku, osim gondole, finansiramo vlastitim sredstvima – rekao je Elek.

Elek je dodao da se na Jahorini trenutno izgrađuje 50.000 kvadrata, a planira se još 70.000, te istakao da trenutna infrastruktura ne može podneti izgradnju svih tih kapaciteta na planini.

FOTO: MARIANA REGOJE / RAS SRBIJA

– Imamo veliki problem sa direktorom Puteva Republike Srpske, koji to preduzeće posmatra kao svoje privatno, te bih zamolio predsednika Predsedništva da svojim autoritetom to pokuša riješiti – rekao je Elek.

Predsednik Predsedništva BiH, Milorad Dodik, istakao je da je na Jahorini danas održan veoma važan Forum, koji je okupio predstavnike mnogih evropskih država, te dodao da se zalagao da se ovaj forum održi baš na Jahorini.

– Verujem da Jahorina zaslužuje pažnju i da je to jedinstven proces promocije planine. Podržavamo sve poslovne ideje Olimpijskog Centra, uvereni da to može da bude vrlo uspješno – rekao je Dodik.

On je rekao da ne zna tačnu situaciju oko Puteva RS, ali da je Vlada odobrila izgradnju putne infrastrukture koja je u toku zimske sezone otežana.

– Kad se vratim u Banjaluku proveriću o čemu se radi, a preuzete obeveze će se morati odraditi – rekao je Dodik i dodao da mu je žao što do sada nije završena deonica od četiri kilometra na relaciji Lukavica-Jahorina, za šta je Vlada odavno odobrila sredstva.

– Obaveštavaju me da je problem u procedurama, ali i procedure se moraju nekada završiti – rekao je Dodik i dodao da će od nadležnih institucija zahtevati da ove sezone to bude završeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde