Mali selfcare rituali koji daju velike rezultate

Ubrzan način života u 21. veku dosta utiče na svakodnevicu ljudi. Mnogi, u nedostatku vremena i dobre organizacije, ne stižu da se na adekvatan način posvete sebi kako bi želeli. Ipak, postoje oni svakodnevni, mali selfcare rituali koji, uz malo truda i posvećenosti, daju dugoročne rezultate.

Negovanje tela i duha su od ključne važnosti za svaku osobu, jer vam mogu poboljšati zdravlje, izgled i raspoloženje, što će podići kvalitet vašeg života na mnogo viši nivo.

Evo nekih veoma korisnih saveta o svakodnevnim selfcare ritualima koji će imati imati mnogo benefita za vas.

#1 Nega lica i tela –  brinite o svojoj koži

Dok se pripremate za spavanje u vašoj udobnoj spavaćici ili pidžami, posvetite nekoliko minuta za negu svog lica koristeći kvalitetnu kozmetiku. Idealno bi bilo da se, pre kupovine krema, prethodno konsultujete sa dermatologom, koji će vam preporučiti najbolje proizvode za vaš tip kože.

Krema za lice će vam dati osvežavajući izgled i spreči će nastanak bora, dok je krema za predeo oko očiju odličan izbor za sve one koji se bore sa tamnim podočnjacima i kesicama ispod očiju.

Pre nego što se obučete u pidžamu, nakon tuširanja, pobrinite se i o svom telu tako što ćete naneti mleko za telo koje će vašu kožu omekšati i hidrirati

Neka nanošenje krema bude jedan deo vaših selfcare rituala svake večeri koji će vam, osim neophodne i adekvatne nege kože lica i tela, pomoći da se opustite i uživate u predivnim mirisima i glatkoj koži. 

#2 Meditirajte – sačuvajte svoje sveopšte zdravlje

Opšte je poznato da je meditacija višestruko blagotvorna za sveopšte zdravlje i stanje duha čoveka. Dokazano je da meditacija smanjuje stres, napetost i anksioznost, poboljšava pamćenje, fokus, san i raspoloženje, pomaže u mršavljenju, lečenju hroničnih bolesti, eliminiše fizičke bolove, itd.

Ukoliko tek počinjete sa meditacijom, dovoljno je da svakodnevno provedete meditirajući nekoliko puta dnevno po jedan do dva minuta. Opustite se, zatvorite oči, dišite normalno, fokusirajući se na svoj dah, i trudite se da ne razmišljate ni o čemu.

Na taj način ćete istrenirati svoj mozak da se lakše izbori sa svakodnevnim stresom i nervozom na duže staze. To će rezultirati opuštanjem i relaksacijom, i omogući će vam da sačuvate svoje mentalno, ali i fizičko zdravlje

#3 Tuširajte se hladnom vodom ujutro – razbudite se i osvežite se

Jutarnje tuširanje hladnom vodom jedan je od najefikasnijih selfcare rituala koji će vam, na najefikasniji mogući način, pomoći da se razbudite, osvežite i pripremite za nov dan i nove izazove koji su pred vama. 

Ovaj hidroterapijski trik će postati vaš nov i glavni izvor energije. Dovoljno je da ovaj trik primenjujete svako jutro do 90 sekundi, nakon čega ćete hladniju vodu zameniti toplijom, što će uticati na poboljšanje vaše cirkulacije

#4 Popijte kafu sami sa sobom – sredite svoje misli 

Odvojite nekoliko minuta dnevno kada ćete popiti kafu ili čaj sami sa sobom na miru, bez nepotrebnog čavrljanja sa drugim ljudima, koje ponekad ume da bude veoma zamorno. 

Uvrstite ovaj mali ritual kada ćete se isključivo posvetiti sebi i svojim mislima. Pored toga, možete i zapisivati svoje misli ili zadatke koje imate u toku dana ili nedelje kako biste se lakše i pravovremeno organizovali. 

#5  Vežbajte – učinite velike stvari za svoj organizam

Iako mnogi tvrde da ne stižu da nađu vremena za vežbanje tokom dana, često je to posledica samo loše organizacije, a ponekad i lenjosti. Gotovo sigurno možete odvojiti makar 15 minuta na dnevnoj bazi za fizičko vežbanje, bilo u domu, napolju, pa čak i u teretani.

Ako niste ljubitelj fizičkog vežbanja i teretane, tu je pregršt zanimljivih aktivnosti kao što su: duge šetnje, trčanje u prirodi, plivanje u bazenu, bavljenje jogom, vožnja bicikla i rolera, čak i planinarenja tokom vikenda i slično, što osim korisnosti za vaš izgled, može dosta uticati na sveopšte raspoloženje i zdravlje čoveka

 

#6 Bavite se nekim hobijem – oplemenite svoju dušu

Svakodnevno sviranje instrumenta, pevanje, crtanje, čitanje knjiga, heklanje, pisanje i bavljenje bilo kojim drugim hobijem koji volite i te kako opušta i oplemenjuje vašu dušu! Posvetite bar pola sata svakog dana vašoj omiljenoj aktivnosti koja može da ima vrlo pozitivne uticaje.

Uostalom, neki ljudi pored svog posla i zarađuju od svog hobija, tako da, pored uživanja i opuštanja u bavljenju njima, možete imati i finansijske koristi na duže staze.

Svaki dan učinite nešto što će vas oraspoložiti

Šta god vas na ovom svetu čini srećnim i raspoloženim, učinite to. Posvetite sebi vreme, ako ne svakoga dana, onda barem jedanput nedeljno kada ćete činiti isključivo ono što vama prija i što će vam izmamiti osmeh na lice.

 

Posvetite sebi određeno vreme koje će za vašu dušu i telo imati dugoročne velike rezultate!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde