Mali: Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

Mali  je istakao da zbog suficita u budžetu koji u prvih šest meseci iznosi 48,6 milijardi dinara i stabilnih javnih finansija ima prostora za povećanje minimalne cene rada i najavio da će svi penzioneri u Srbiji do kraja godine jednokratno dobiti po 5.000 dinara.

„Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat biti“, rekao je Mali.

On je naglasio da je u prvih šest meseci ove godine suficit u budžetu 48,6 milijardi dinara i da ima prostora za povećanje minimalne cene rada o čemu će, kako je najavio, danas razgovarati sa predstavnicima sindikata.

„Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija“, istakao je Mali.

On je naveo da je Srbija za šest meseci ove godine ostvarila 1,9 milijardi stranih investicija, što je 1,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Mali je podsetio da je stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto, a sada je 10,3 odsto i nagovestio mogućnost da nezaposlenost u 2020. godini padne ispod 10 odsto.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde