Kupovina bele tehnike – saveti i preporuke

Na tržištu postoji praktično nesaglediva ponuda bele tehnike, a kupovina mašine, šporeta, frižidera i drugih kućnih aparata ume da bude veoma iscrpljujuća ukoliko niste na vreme popisali ono što vam treba i razmotrili sve što vam stoji na raspolaganju.

U tekstu pred vama, nalazi se svojevrstan vodič za to kakvu belu tehniku tražiti i kupovati, usklađenu sa potrebama vašeg domaćinstva. Pročitajte pa izaberite najbolje za svoj dom.

Opšta pravila za kupovinu bele tehnike

Da biste se u domu osećali prijatno i imali sve što vam je potrebno, od velike je važnosti opskrbiti se adekvatnim “oruđem”. Pod tim podrazumevamo kuhinjski inventar i male kućne aparate za domaćinstvo. Njih možete pogledati ovde, ali kada su veće kupovine u pitanju – situacija se malo menja.

Velikim kućnim aparatima je potrebno posvetiti malo više vremena jer opremu za dom mnogi smatraju ličnom kartom domaćina, a mnogi će reći da u zavisnosti od toga kakve aparate i belu tehniku imate – može se zaključiti i vaš socijalni položaj i platežnost.

1. Birajte energetski isplative uređaje

Energetska efikasnost je sve bitnija stavka modernih domaćinstava, pogotovo u gradu gde svaka ušteda u ceni struje mnogo znači. Ulaganje u štedljiviju belu tehniku može se činiti inicijalno skupljom opcijom, ali je na “duže staze” daleko isplativija opcija, pogotovo jer su moderni frižideri ili veš mašine mnogo kvalitetniji i izdržljiviji u odnosu na svoje prethodnike.

Energetski efikasniji aparati i uređaji sa manjom prosečnom potrošnjom električne energije obeleženi su oznakama: AAA, AA, A i B.

2. Sagledajte realne potrebe

Najveća poenta bele tehnike je da bude funkcionalna, to je istina, ali ukoliko nemate potrebe za frižiderom koji sam reguliše toplotu ili vam javlja kada vam se sir pokvari – onda nemojte kupovati takve modele i odvojte novac za drugu korisnu stvar u kući.

Aparati poslednje generacije su pametni – i skupi!

Ukoliko ipak u svom domu želite modernu belu tehniku, imajte na umu da su aparati i tehnika novije generacije zapravo mnogo sofisticiranije sprave koje imaju sposobnost obavljanja čitavih nizova “inteligentnih” radnji, kao što je briga o životnoj sredini, štednja struje i vode, reagovanje na količinu i vrstu rublja ili hrane koje u njih stavite, reakcija na glasovne komande i dr.

Funkcionalnost je najbitniji kvalitet

Funkcionalna bela tehnika obično podrazumeva 2 u 1 uređaje, odnosno frižider sa zamrzivačem (u gornjem ili donjem delu), zapreminu unutar frižidera (broj pregrada, jednostrano ili dvostrano otvaranje), postojanje ledomata…

Razmislite treba li vam mašina za pranje i sušenje veša, sa pregradom (otvorom) za naknadno ubacivanje rublja, sa raznim tajmerima i programima za podešavanje pranja i sl.

Klima uređaji mogu imati dualne funkcije hlađenja i zagrevanja, a možete kupiti i one digitalne sa tajmerom i podesivim termometrom. Kod televizora je tek posebna i šarenolika priča, pa tu možete birati od raznih veličina/rezolucija ekrana pa sve do ključnih karakteristika, specifikacija i mogućnosti priključaka za različite uređaje.

Kod šporeta takođe postoji mnogo opcija, pa tako treba izabrati između električnog šporeta sa ringlama, onog na plin, modela sa ravnom ili indukcionom pločom. Izbor i način pripremanja hrane prilagodite “gorivu” koje koristite i načinu života, jer je isto vreme potrebno za obavljanje kuvanja na svim tipovima uređaja.

Dizajn prilagodite potrebama enterijera

Na posletku, mnogi proizvođači se utrkuju i da dizajnom bele tehnike privuku kupce, ali jedan sivi frižider skoro duplo skuplji zbog boje, verovatno jednako održava taj isti sir svežim kao i “običan” beli. Međutim, boju birate vi, u skladu sa ostatkom kuhinjskog inventara.

Ovaj tekst ima jedinstvenu nameru da suzi izbor bele tehnike za kuću, i da je sinhronizuje sa potrebama vašeg domaćinstva, čime ćete značajno skratiti vreme provedeno u prodavnici., a možda i novac. Ukoliko su vam naši saveti bili korisni, slobodno nas preporučite i drugima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde