Kovid potvrđen u 4 ustanove socijalne zaštite u Vojvodini

...

U Srbiji je u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite ukupno zaraženo 273 korisnika i 83 zaposlena, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kada je reč o pokrajini virus je ušao u 4 ustanove, Dom za lica ometena u razvoju u Pančevu, kao i u objekte gerontoloških centara u Rumi, Subotici i Novom Sadu. Ukupno 28 zaposlenih i 37-oro korisnika. Prema podacima resornog pokrajinskog sekretara, Predraga Vuletića od početka pandemije od korona virusa preminula su 4 korisnika.

Od 7 korisnika Gerontološkog centra “Novi Sad” kod koji je potvrđen virus samo jedan se nalazi na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine ali je i njegovo stanje stabilno, kaže direktorica Gerontološkog centra “Novi Sad”, Slavica Škrbić.

“Ostalih 6 se nalazi u objektu na Limanu i svi imaju lakšu kliničku sliku ili nemaju uopšte simptome. Sve smo ih izolovali u objektu na Limanu, odredili smo odeljenje izolacije, oni su svi juče grupisani u odeljenje izolacije. Određeno je posebno osoblje koje će brinuti samo o njima, ograničeno je kretanje, znači ne napuštaju svoje sobe.”

Iako je ukinuta Uredba Vlade po kojoj su ustanove socijalne zaštite obavezne da uvedu karantin u objektima gde se javi zaraza, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, kaže da takva odluka može biti donesena ukoliko se broj zaraženih poveća.

“Na preporuku epidemiologa može da se uvede karantin na 7, 10 ili 15 dana u zavisnosti preporuka i dakle isključivo poštujemo preporuke epidemiologa. Naše ustanove su spremne za taj vid organizovanja i za taj vid režima rada u svakoj pojedinačnoj našoj ustanovi. Dakle sve je spremno u slučaju da se ovaj broj poveća da možemo da reagujemo.”

Vuletić je dodao da je Pokrajinska Vlada izdvojila dodatnih 52 miliona dinara kako bi se zaštitile najosetljivije kategorije stanovništva i spremno dočekao drugi talas na jesen. Podsećamo u svim gerontološkim centrima na teritoriji Vojvodine zabranjene su posete od februara i tako će ostati na dalje, poručuju nadležni.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde