9.3 C
NOVI SAD
utorak, februar 25, 2020
Početna ZABAVA PORODICA

Koje su najčešći zdravstveni problemi školske i predškolske dece?

Povratak u kolektiv često znači i zapušen ili slinav nos, kašalj ili bolno grlo. Kako da prepoznate o kojoj bolesti je reč.

Bez obzira na to koliko vaše dete vodi računa o higijeni, boravak u školi je mesto gde će svakako ‘pokupiti’ nešto a u daljem tekstu možete pronaći savete kako da prepoznate,  i sprečite neke od najčešćih dečijih bolesti. Napominjemo da je najbolje da se, kada prepoznate nešto od navedenog, javite vašem pedijatru.

Prehlada

Izazivači su uglavnom grupa virusa pod imenom rinovirusi. Deca u proseku imaju oko osam prehlada godišnje.

Prenosi se boravkom u blizini osobe koja kija, kašlje ili dodorivanjem površina koje je zaražena osoba dodirivala.

Zapušen nosa, kijanje, ponekad upala grla, kašalj, glavobolja i blago povišena temeperatura.

Pranje ruku i upotreba sretstva za dezinfekciju  su prevencija ako dete nije u prilici da opere ruke.

 

Grip

To je infekcija gornjih respiratornih puteva koju izaiva virus gripa.

Groznica, kašalj, bol u grlu, glavobolja, zapušen nos. Kod dece se mogu javiti povraćanje i dijareja.

Pošto je u pitanju virusna infekcija preporučuje se dosta odmora i tečnosti dok se simptomi ne povuku.Uvek kada primetiite da se vaše dete oseća lošije nego što bi inače trebalo da se oseća obratite se lekaru.

Godišnja vakcina protiv gripa preporučuje se deci koja su straija od 6 meseci. Obično se prima u septembru. Bez obzira na vakcinu, ne treba zanemariti redovno pranje ruku.

 

Streptokokne upale grla

Upalu grla izaziva bakterija streptokoka iz grupe A.

Preko sekreta zaražene osobe, kijanjem ili deljenjem zajedničkog pribora za jelo ili piće.

Ova infekcija je najučestalija na uzrastu od 5 do 15 godina. Glavni simptom je jaka i bolna upala grla praćena visokom temperaturom. Karakteristično za ovu infekciju je to što u ovom slučaju izostaju respiratorni simptomi kao što je kijanje i zapušen nos. Dete će imati osećaj da ne može da proguta ali neće imati simptome klasične kijavice.

 Posavetujte dete da ne koristi zajednički pribor za jelo.

Ako mislite da vaše dete ima ovu infekciju odmah ga odvedite kod lekara kako bi dobilo adekvatno terapiju i kako bi se sprečile eventualne komplikacije.

Konjuktivitis

Infekcija u oku može biti izazvana virusom, bakerijom ili alergijom.

Virusni konjuktivitis se obično dobija kada dete koje je inače prehlađeno slučajno portrlja oko i tako infekciju prenese i na oko. Bakerijski konjuktivitis dete može da dobije ako se igra sa igračkom koju je dete koje ima bakterijski konjuktivitis dodirivalo nakon trljanja oka. Takođe, ova infekcija se prenosi i putem peškira.

Svrab u oku, crvenilo, iscedak iz oka, crvene oči i pojačana vlažnost oka.

Vruće obloge mogu da pomognu. Virusni konjuktivitis će nestati nakon što i prehlada prođe. A što se bakterijske tiče, biće potrebno koriščenje antibakterijskih kapi za oči. Pošto su simptomi veoma slični alergijskoj reakciji, da biste otkrili pravi uzrok potrebno je da se posavetujete sa lekarom.

Iako je konjuktivitis bezazlen i prolazi za kratko vreme, postoji jedan oblik bakterijskog konjuktivitisa koji može izazvati slepilo. Svakako je potrebno obratiti se lekaru.

Hripavac ili magareći kašalj

Hripavac ili magareći kašalj je bakterijska infekcija gornjih disajnih puteva koja izaziva jak i hrapav kašalj.

Uglavnom se prenosi vazduhom ili preko pribora koji je zaražen.

Hripavac počinje kao obična prehlada sa blago povišenom temperaturom ali kako bolest napreduje javlja se nekontrolisani kašalj koji dete nekada može da ostavi bez daha, a kada dete udahne čuje se karakterističan hrapav zvuk. Ovaj kašalj može da traje i do tri meseca.

Ako dete na vreme krene sa lečenjem antibioticima, samnjiće se šansa da ravije izraženije simptome. Decu mlađu od 18 meseci treba pratiti. Ovaj kašalje nekada kod male dece zahteva hospitalizaciju.

Vakcinacija koje se prvo daje detetu na uzrastu od 2 meseca, 4 meseca, 6 meseci, 15-18 meseci, 4-6 godina, 11-12 godina. Najveći izvor zaraze su deca u osnovnim i srednjim školama. Kao i osobe koje čuvaju decu pa virus prenose na ostalu. Zato je je važno da su osobe koje čuvaju vaše dete vakcinisane.

Čim primetite da dete pokazuje simptome ove bolesti obratite se lekaru.

Vaške

 Vaške su paraziti koji žive na kosi i koji se hrane minimlanom količinom krvi. Pošto ne prenose zaraze smatra se da nema potrebe da dete koje ima vaše odsustvuje iz škole.

Vaške ne skaču nego mile od glave do glave, posebno u vrtićima gde su deca tokom igre fizički veoma blizu.

 Izrazit svrab na glavi, jaja vaški u kosi, paraziti veličine susama braon boje kojih ima najviše iza uha i koje beže od svetlosti.

 Uglavnom se koriste specijalni šamponi i usisivači i to iz nekoliko puta. Ako nista od toga ne pomogne lekar može da prepiše pesticide koji ubijaju vaške ali uzmite u obzir da su to otrovi i vodite računa o zdravlju.

Prevencija ne postoji. Od toga se dete ne može zaštititi nekim posebnim metodama.

 Pošto postoji sličnost sa peruti, najbolje je da lekar proveri o čemu se radi.

izvor:yumama.com

PODELI
Prethodni članak21. nagrada za predstavu „Tartif“
Sledeći članakNovi Sad dobija novi mural
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde