Kako ukloniti pesticide iz hrane

Većina voća i povrća koje kupujete u marketima ima previše pesticida u sebi. Ljudi ga konzumiraju nesvesni njegove prisutnosti, što može izazvati zdravstvene probleme. Stručnjaci savetuju kako da u šest koraka uklonite pesticide iz hrane.
1. Operite voće i povrće u toploj vodi
Vruća ili ledena voda uklanja i zdrave materije. Koristite toplu vodu kako biste očistili namirnice od pesticida. Ne samo da ćete ukloniti štetne materije nego će voće i povrće izgledati i sjajnije, a neće biti oštećeno.
2. Potopite namirnice u slanu vodu
Stavite voće ili povrće u veliku posudu napunjenu vodom i dodajte pola kašičice soli. Operite ih u posudi i isperite čistom vodom.
3. Razređeno sirće
Najbolji način za uklanjanje pesticida iz kore je oprati namirnice razređenim sirćetom. Kašičicu sirćeta stavite u posudu s vodom, potopite namirnice i neka stoje neko vreme, isperite vodom.
4. Ogulite koru
Luk, paradajz, avokado, jabuke, pomorandže, mango, šargarepe, rotkvice i repa imaju koru koja se može ukloniti. Operite namirnice i potom ogulite koru. Operite još jednom i jedite.
5. Kućni sprej za čišćenje
Pomešajte kašiku limunovog soka i dve kašike sode bikarbone. Dodajte jednu šolju vode. Ovaj rastvor možete prskati po voću i povrću kako biste ga očistili. Sprej treba držati u hladnom.
6. Čistite tkaninom
Koristite komad tkanine potopljene u toplu vodu kako biste očistili površinu namirnica, a potom ih isperite vodom.
Izvor:Klix.ba/021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde