Labneh ili labni je vrsta sira koji se dobija ceđenjem jogurta. Vodi poreklo sa Srednjeg Istoka i često se može naći pod nazivom hrana Beduina.

Tradicionalan način pravljenja se sastoji u tome da se čvrst i punomasan jogurt procedi kroz gustu gazu, oslobodi se viška tečnosti i ono što ostane u gazi se koristi kao namaz ili se prave kuglice koje se valjaju u začine ili koštunjavo voće.

Jogurt treba da bude što masniji znači min 3,2% mm. U našim prodavnicama sam slabo nailazila ne te baš guste jogurte, uglavnom su češći oni ređi. Setila sam se da bih u Veru (Grčki market) mogla da potražim grčki jogurt, koji je baš gust, gotovo kao kiselo mleko, međutim nisam ga pronašla, možda su u međuvremenu dobili, nisam skoro bila. Na kraju sam jogurt na grčki način pronašla u Rodić marketu, po veoma pristupačnoj ceni, svega 30 din po čaši (150g). On je definitivno gušći od jogurta i ide više ka gustini kiselog mleka, ali se pokazao kao jako dobar izbor i od tada za labneh samo njega koristim. Još jedna dobra stvar vezana za ovaj jogurt je što je bez glutena i konzervansa!

Za labneh ne postoji recept sa stiktnim merama. Koliko god jogurta da imate, toliko upotrebite, jedino količinu soli prilagodite svom ukusu (dole navedena količina sastojaka je koliko ja obično pravim). Poenta je da se gust jogurt  stavi u gazu i ocedi od viška tečnosti. Ono što se dobije je jako fin kremasti sir, koji je veoma blagog ukusa. Sir se može koristiti kao namaz ili se mogu praviti kuglice koje se uvaljaju u začinske trave, začine ili koštunjavo voće. Iste te kuglice se mogu staviti u teglu, zaliti maslinovim uljem, čime im se i rok upotrebe produžava (verovatno od tuda potiče naziv hrana Beduina).
Kuglice su zgodne za party-je, kao meze, a mogućnosti kombinovanja su neograničene. Moj favorit su kuglice uvaljane u peršun ili usitnjen slani, pečeni badem (na slici su kuglice sa kikirikijem i peršunom). A ljubitelji ljutog obavezno moraju da probaju varijantu sa tucanom ljutom paprikom.

Sastojci:

• 4  jogurta (600 g)
• soli po ukusu
• 2 sterilne gaze
• cediljka

Priprema:

Cediljku duplo obložiti  gazom i sipati jogurt kome se prethodno doda soli po ukusu.
Blago uvrnuti gazu, rukama malo stisnuti zavežljaj da se iscedi tečnost. Cediljku sa jogurtom staviti nad veću posudu i ostaviti u frižider na 2 dana da se dobro ocedi.
Povremeno odlivati oceđenu vodu iz posude.
Ako hoćete da se baš dobro ocedi, drugi dan stavite nešto teško preko gaze sa jogurtom.
Dobijeni sir možete koristiti kao namaz ili praviti od njega kuglice. Kuglice uvaljati u usitnjeno koštunjavo voće, začinske trave, začine(ljutu papriku, biber…)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde