Kako hormoni utiču na debljanje

Da li dobijate na težini i pored toga što se zdravo hranite i redovno vežbate? Da li teško skidate uporno salo? Vreme je da proverite nivo hormona.

Hormonski disbalans je jedan je od glavnih uzroka debljanja. Hormoni imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, održavanju homeostaze organizma (samoregulacioni proces uravnoteženja funkcija organizma), reproduktivnom zdravlju i održavanju telesne težine.

Žene su podložnije hormonskom disbalansu i sklonije debljanju. Hormoni i način života utiču na apetit, sitost, metabolizam i telesnu težinu.

Stres, godine, geni i loš način života mogu da naruše hormonsku ravnotežu i dovedu do „lenjog“ metabolizma, lošeg varenja i nekontrolisane gladi. Sve navedeno dovodi do debljanja.

Kod žena i visok i nizak nivo estrogena mogu da dovedu do povećanja telesne težine.

Visok nivo estrogena pospešuje taloženje masnoće, dok nizak nivo (posebno tokom menopauze) za posledicu ima nakupljanje visceralnog masnog tkiva, posebno u donjoj regiji tela.

Studije pokazuju da pojačano lučenje estrogena, estradiola i slobodnog estradiola može da se dovede u vezu sa povećanjem indeksa telesne mase (BMI) kod žena u postmenopauzi.

Nivo estrogena je u negativnoj korelaciji sa ukupnom fizičkom aktivnošću. Što ste tokom menopauze aktivniji, to ćete bolje kontrolisati povećanje telesne težine.

Štitna žlezda je endokrina žlezda u obliku leptira i smeštena je na prednjoj strani vrata. Zadužena je za ispuštanje tri hormona – triodotironina (T3), tiroksina (T4) i kalcitonina.

T3 i T4 uglavnom su odgovorni za regulisanje telesne temperature i metabolizam. Oni imaju i veliku ulogu u regulisanju metabolisanja masti i glukoze, unosa hrane i oksidacije (proces razlaganja molekula masti).

Disbalans hormona štitne žlezde izaziva oboljenje koje se zove hipotireoza (nedovoljno aktivna štitna žlezda). Hipotireoza se povezuje sa nižom metaboličkom stopom i telesnom temperaturom i višim indeksom telesne mase (BMI). Blaga disfunkcija tiroidne žlezde dovodi do debljanja i mogući je faktor rizika za gojaznost.

Grelin je oreksigeni (stimulator gladi) hormon koji stimuliše vaš apetit i unos hrane, a povećava skladištenje masti.

Luči ga želudac, uglavnom kao odgovor na hranu. Vaš želudac luči grelin kada je prazan, a smanjuje njegovo lučenje ubrzo nakon jela.

Kod gojaznih osoba supresivni efekat grelina nakon jela je niži, za razliku od osoba sa normalni indeksom telesne mase (BMI). Posledica toga je prejedanje, koje dovodi do daljeg povećanja telesne težine.

Simptomi hormonskog debljanja

Najčešći simptom hormonskog disbalansa je debljanje a gojaznost je zvanično bolest, koje može da dovede do sledećeg:

 • letargija
 • umora
 • problemi sa spavanjem
 • glavobolja
 • depresija
 • loša probava
 • promena apetita
 • suva koža
 • naduto lice
 • anksioznost

Ukoliko uočite bilo koji od navedenih simptoma, javite se lekaru i uradite rutinsku proveru nivoa hormona, kako biste na pravi način rešili problem.

Kako se rešiti hormonske debljine

Najbolji način da kontrolišete hormonski disbalans je da redovno proveravate nivo hormona, promenite način života i uzimate namenske lekove. A evo šta za to vreme možete da uradite da biste kontrolisali težinu:

 • Ako ste se udebljali bez namere, uradite analizu krvi.
 • Izbegavajte prerađene namirnice, alkohol, kasne noćne užine, gazirane i veštački zaslađene napitke itd.
 • Spavajte dovoljno i mirno. Ispitivanja pokazuju da kratko vreme spavanja povećava lučenje grelina i smanjuje nivo leptina u organizmu, što kao posledicu ima debljanje.
 • Da biste bili zdravi uvek budite dobro hidrirani.
 • Tanjir napunite svežim povrćem, integralnim žitaricama i voćem
 • Redovno vežbajte i sagorevajte više kalorija.
 • Svakog dana izdvojte 1 sat da biste vežbali duboko disanje, jogu i meditaciju, kako biste ublažili stres.

Kako da se rešim hormonskog sala na stomaku?

Ako imate hormonsko salo na stomaku, proverite nivo insulina i steroida. Zdravo se hranite, redovno vežbajte i uzimajte prave lekove ako imate potvrđeni hormonski disbalans.

Koji hormon pospešuje mršavljenje?

Ako pravilno kontrolišete hormone gladi i sitosti, tj. grelin i leptin, telesnu težinu možete lako da održavate.

Da li mogu da dobijem hormonsku debljinu nakon 50-te?

Ako prolazite kroz menopauzu ili ste u perimenopauzi, možete da se udebljate i nakon 50-te. U ovom periodu vašu težinu reguliše estrogen. Usled menopauze nivo estrogena opada, što dovodi do akumulacije sala oko stomaka i u donjem delu trbuha.

Zaključak

Hormonski disbalans može da oteža mršavljenje. Ako teško mršavite uprkos tome što sprovodite dijete za mršavljenje sa smanjenim unosom kalorija, uprkos tome što vodite zdrav život i zdravo se hranite, javite se lekaru.

Za lečenje hormonskog disbalansa preporučuje se da na svaka 3 meseca proveravate hormonski profil, vodite zdrav život i vežbate da biste sagorevali više kalorija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde