Kako da zaštitite svoj dom za vreme praznika?

Tradicionalno pitanje “Gde ćete za Novu godinu?” ovog puta ima malo drugačiji prizvuk. Epidemija koja tokom cele godine hara planetom mnogima je sabotirala planove, uključujući tu i one novogodišnje. Međutim, čak i ako planirate da ostanete u svom gradu i veče provedete u krugu najbližih prijatelja, imajte na umu da vašem domu ipak preti opasnost.

Dom može biti na meti udara provalnika, naročito za vreme praznika, ali postoji opasnost i od požara usled neispravnih instalacija ili nepravilno postavljene novogodišnje rasvete. Izvora opasnosti je mnogo, a reakcija često kasni. Baš zbog toga, prevencija mora biti na prvom mestu.

Senzori pokreta u borbi protiv potencijalnih provalnika

Ukoliko već niste, uložite u senzore pokreta upravo sada. Senzori pokreta će detektovati svako sumnjivo kretanje u štićenom području, te će odreagovati automatskim paljenjem svetla u dvorištu ili oglašavanjem alarma. Provalnici uglavnom vole da rade u mraku jer koriste tamu kao svojevrsni štit. Konstantno paljenje i gašenje svetala će sigurno privući i pažnju komšija. Kriminalci su toga svesni, pa će odustati od daljih aktivnosti. U trenutku kada se svetlo neočekivano upali, većina provalnika će biti spremna na beg.

Provalnici su veoma osetljivi i na alarme, jer svoj posao obavljaju u mraku i tišini. Na aktiviranu sirenu će odreagovati ceo komšiluk, a vlasnik štićenog objekta dobija informaciju da je alarm aktiviran, putem aplikacije. Dojava stiže i do monitoring službe (ako je alarmni sistem povezan sa monitoring centrom), kao i do nadležnih organa. Provalnici su svesni da oglašavanje alarma označava kraj svih kriminalnih aktivnosti.

Interesantno je da postavljanje novogodišnje rasvete u dvorištu može odvratiti kriminalce od napada. Naime, osvetljenje može biti dovoljno jako da poremeti njihove planove, pa će pre izabrati kuće koje nisu ukrašene. Ipak, eksperti savetuju da se ne uzdate u svoju prazničnu dekoraciju kao u sistem koji će vas zaštititi od provala ili krađa.

Sigurna novogodišnja rasveta

Istina je da jaka novogodišnja rasveta može odvratiti kriminalca od napada, ali je takođe istina da nepravilno postavljena rasveta može biti izvor opasnosti. Da bismo okitili kuću baš onako kako želimo, često se dovijamo, a bezbednost na kratko stavljamo u drugi plan. Estetika ispred sigurnosti.

Višestruki produžni kablovi, neispravne utičnice koje se ipak koriste (pod izgovorom još samo ovaj put) i gole žice izložene raznim vremenskim neprilikama – pravi su recept za katastrofalan ishod. Vodite računa da je dovoljna samo jedna varnica za izazivanje požara nezamislivih razmera!

Drugi izvor opasnosti, kada je novogodišnja rasveta u pitanju, su produžni kablovi provučeni kroz poluotvorene prozore. Kriminalci su svesni ove naše loše navike, pa traže takav propust da bi se neopaženo ušunjali u naše domove. Savet je da za dekoraciju eksterijera koristite rasvetu koja uključuje solarne baterije, ili da instalirate spoljašnje utičnice. Na ovaj način ćete svoj dom za vreme praznika učiniti bezbednijim.

Odlaganje pakovanja

Tokom praznika nakupimo gomilu ukrasnog papira, kutija i čestitki. Neke zadržavamo za uspomenu, dok se od ostatka opraštamo. Ipak, obratite pažnju i obazrivo odlažite ovakav otpad. Da, provalnici su spremni i da preturaju po vašoj kanti! Kutije na kojima je jasno naznačeno šta se u njima nalazilo (i šta se, samim tim, sada može pronaći u vašem domu), pažljivo složite ili otcepite naznačeni deo. Slično je i sa adresama i drugim navedenim ličnim podacima. Podaci koje smatramo potpuno bezopasnim, veštom kriminalnom umu mogu otkriti više nego što možemo i da zamislimo.

Kada je reč o računima i drugim dokumentima koji mogu sadržati poverljive informacije, naš savet je da ih uvek prvo provučete kroz rezač papira, a tek zatim smestite u kantu. Ako nemate rezač papira uz sebe, i dobro staro cepanje će poslužiti. Međutim, obratite pažnju da prilikom cepanja ne pocepate i neki važan dokument, poput garancije. Takva dokumentacija se uvek mora nalaziti na sigurnom. Dakle, veoma je važno da zaštitite svoj dom, ali i svoj identitet!

Prozori zatvoreni i zavese navučene!

Gotovo polovina registrovanih provala započinje ulaskom lopova kroz prozor. To nam je znak upozorenja da svoje prozore moramo maksimalno zaštititi. Instalacija senzora pokreta ili detektora otvaranja je uvek pametna odluka. Ako neko pokuša da uđe kroz prozor ili da ga samo otvori, aktiviraće se alarm. Danas se sve više ljudi odlučuje i za ugradnju detektora loma stakla. Reč je o detektorima koji će odreagovati na svaki lom stakla, dakle čak i ako prozor prethodno nije otvoren.

Savet stručnjaka je da prozore pre odlaska zatvorite, te da navučete zavese i roletne. Na ovaj način ćete onemogućiti pogled unutra, što znači da potencijalni lopov neće imati ni uvid u vašu imovinu. S druge strane, zatvoreni i zamračeni prozori lopovu mogu biti siguran znak da je objekat prazan i da ga niko neće prekinuti u njegovim aktivnostima.

Putovanje od nekoliko dana – planiranje unapred

Ako ćete ipak odsustvovati nekoliko dana, isplanirajte sve unapred. Nemojte dozvoliti da kriminalci uoče da je kuća prazna. Dogovorite se s komšijama ili prijateljima da povremeno obiđu vaš dom, da pokupe pristiglu poštu ili da upale svetlo u prostorijama. Na ovaj način će se steći utisak da neko ipak boravi u kući, što će odbiti provalnika.

Savet je i da pre puta ne širite informacije o tome gde putujete i koliko ćete se zadržati (ma koliko bili uzbuđeni), kao i da tokom odmora ne kačite slike sa putovanja na socijalne mreže. Da, kriminalci su zaista spremni da odu toliko daleko i postali su izvrsni onlajn istražitelji. Slike podelite kada se vratite kući i tada slobodno svima ispričajte o divnom provodu.

Osigurajte pomoćne objekte

Ukoliko imate garažu ili šupu, tu sigurno držite i neki alat ili opremu od vrednosti. Zato je veoma važno da, pored doma, zaštitite i pomoćne objekte. Brojni provalnci biraju upravo garažu kao najlakši put do vredne imovine, pogotovo ako je garaža povezana sa kućom. Garažu zaštitite sigurnosnim sistemom.

Povedite računa da merdevine i sav alat koji bi se mogao iskoristiti za nasilni ulaz u objekte, uvek sklonite iz dvorišta. U suprotnom ćete lopovu indirektno pomoći da vas opljačka.

Ne skrivajte ključeve i aktivirajte bezbednosne sisteme

Iako skrivanje ključeva ispod velikog kamena, otirača ili saksije deluje kao domišljata ideja, verujte nam da su sve te trikove provalnici davno naučili. Rezervni ključ će uvek potražiti upravo na ovim mestima, kao što će nakit uvek prvo potražiti u ladici u kojoj je složen donji veš. Mudrije je da ključ ostavite kod komšije ili prijatelja.

Povedite računa da vaš bezbednosni sistem besprekorno radi. Pri nabavci opreme, obratite pažnju da to budu kvalitetne komponente, koje će stručno lice pravilno instalirati. U suprotnom vas sigurnosni sistem može izdati upravo onda kada vam je najpotrebniji. Redovan remont se takođe podrazumeva. Ukoliko sistem pokreće česte lažne alarme ili ako uočite da se alarm ne aktivira kada bi trebalo, odmah reagujte.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnom sigurnosnom opremom, koja će vas zaštititi od raznih opasnosti, obratite se proverenim kompanijama kao što je Videomont. U asortimanu možete pronaći opremu renomiranih proizvođača, po najpovoljnijim cenama. Potražite stručnu pomoć, kako biste uskladili svoje želje i potrebe sa raspoloživim budžetom.

Većina se više raduje kraju ove godine, nego što sa uzbuđenjem očekuje narednu. Ovu godinu je obeležilo dovoljno tragedija, pa je pravi trenutak da se pobrinete da još jedna tragedija ne pogodi vaš dom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde