Kakav je kvalitet vazduha u Novom Sadu?

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine indeks kvaliteta vazduha u Novom Sadu od 11. januara je naradžaste boje, što znači da osetljive kategorije građana, u koje spadaju srčani i plućni bolesnici, kao i deca i stari, treba da izbegavaju boravak na otvorenom. Ovakvi rezultati posledica su povećanog broja čestica prašine PM 10 i PM 2,5.

Prema rečima doktorke, sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Sanje Bijelović različiti podaci o kvalitetu vazduha koji se pojavljuju u javnosti su posledica različitog tumačenja rezultata, ali i različitih normativa. Trenutno stanje u Novom Sadu Agencija za zaštitu životne sredine i kod nas i u Evropi, ocenile bi crvenom bojom, dok bi stanje u našem gradu u Americi bilo označeno narandžastom bojom, a u Veliko Britaniji čak žutom. Doktorka Bijelović napominje i da građani koji indeks kvaliteta vazduha prate uz pomoć aplikacija, moraju imati u vidu da indeks predstavlja nešto što se ocenjuje u periodu od 24h, a ne na osnovu trenutnih vrednosti koje aplikacije najčešće i pokazuju.

Narandžasta boja indeksa kvaliteta vazduha predstavlja preporuku samo za osetljive grupe građana, a ukoliko indeks postane crven ili ljubičast tada se preporuka odnosi na sve. Ipak doktorka Bijelović preporučuje da se ponašamo u skladu sa tim kako se osećamo i u zavisnosti od toga šta nam prija, a šta ne.

Kvalitet vazduha najčešće je lošiji tokom zime zbog veće vlage, lokalnih ložišta i manjka vetra i to u periodu grejne sezone od početka novembra do kraja februara. Ovogodišnja situacija   nije mnogo dramatičnija nego prethodnih godina napominje doktorka Bijelović i dodaje da je razlika u tome što se ove godine više govori o tom problemu, a da smo gustu maglu koja se pojavljuje u poslednjih nekoliko dana, viđali i prethodnih godina.

Zbog narandžastog indeksa kvaliteta vazduha nije preporučljivo sušenje veša na otvorenom, klima uređaji u kolima trebalo bi da budu uključeni na ventilaciju ka unutra, a kada je reč o zaštitnim maskama za lice važno je znati da obične hirurške maske ne mogu da zadrže čestice prašine ni PM 10 ni PM 2,5 čije je povećanje zabeleženo u Novom Sadu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde