Još 201 oboleli, ukupno 2.867, još jedan preminuli,ukupno 66

 U Srbiji je do danas u 15 sati registrovan još 201 oboleli od virusa korona, ukupno 2.867 zaraženih, dok je u poslednjih 24 sata preminula još jedna osoba, ukupno 66, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u poslednja 24 sata u Srbiji testirano još 1.586 osoba, od kojih je 201 laboratorijski nalaz bio pozitivan na virus.

Kisić:Protokoli su isti za sve, zavisi od kontakata

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, na pitanje novinara da li predsednik Srbije mora da bude u izolaciji 14 dana, budući da mu je stariji sin zaražen Kovidom 19, da je protokol isti za sve, jer virus ne pravi selekciju i svi su podjednako osetljivi.

„Kakva će biti procedura, zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan“, rekla je Kisić.

Sa respiratornim simptomima da se jave ili urade samoprocen

Svi građani sa respiratornim simptomima treba da se jave lekaru i to, pre svega, kovid ambulantama u domovima zdravlja ili prvo da urade onlajn test samoprocene na korona virus, rekao je direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što su pojedini ljudi koji su preležali korona virus rekli medijima da su imali i neke potpuno nespecifične simptome, kao što su bolovi u želucu, gubitak čula mirisa i ukusa, crvenilo očiju i druge i kada treba da se jave lekaru.

Epidemiolozi o slučaju fabrike ““Jura““

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je danas da je struka dala preporuke menadžmentu južnokorejske fabrike Jura, koja posluje u Leskovcu, Nišu i Rači, da smanji broj radnika u smenama u cilju sprečavanja širenja korona virusa i zaštite zaposlenih.

““Nemam odgovor na pitanje šta ako se to ne poštuje. Nalazimo se u vanrednom stanju i svako treba da radi svoj posao““, rekao je Kon na pres konferenciji na pitanje o nepoštovanju preporučenih mera zaštite zaposlenih u toj fabrici na šta je, između ostalih, danas ukazao i Savez samostalnih sindikata Srbije.

Šta znamo i šta smo naučili o koroni?

Naučili smo mnogo o virusu korona za ovo vreme, znamo dosta o njemu, ali još toga treba da naučimo, kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

„Znamo da prepoznamo virus, da ga rano dijagnostikujemo, da prepoznajemo ljude u riziku da razviju komplikacije, znamo koje terapije da primenimo da ublaže tok bolesti i da sprečimo teške oblike bolesti“, rekao je Stevanović danas novinarima.

Većina dobija rezultate testa u roku od 24 sata

Direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović istakao je danas da u pojedinačnim slučajevima postoji duže čekanje na rezultate testiranja, ali da šmetajem pacijenata koji čekaju na rezultate u bolnice postoji daleko manji rizik nego da se vate u kućne uslove.

Stevanović je na konstataciju da ne stižu rezultati u roku od 24 sata, kao što je obećano, i da pacijenti po testiranju leže zajedno dok se ne zna ko je pozitivan i negativa, rekao je da je sada povećan kapacitet testiranja i biće manje čekanja.

Kon: Ne razmišljamo o praznicima, već o sprečavanju virusa

Struka ne razmišlja o obeležavanju praznika, već o sprečavanju širenja virusa korona, pratimo brojke i, ukoliko bude bilo potrebno, donećemo i oštrije mere, izjavio je danas epidemilog Predrag Kon.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će za vikend kada se obeležava Uskrs biti produžen policijski čas koji bi trajao od četvrtka do ponedeljka.

Kon: Kovid bolnice sve punije,potrebni dodatni kapaciteti

Kovid bolnice su sve punije i biće potrebni dodatni kapaciteti, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon, a direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kaže da se neprestano proširuju kapaciteti i da će ih biti dovoljno.

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

Kon: Nedostaje nam laboratorijski kadar za testiranje

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se polako povećava broj testiranja, ali ukazuje da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.

„Nemamo takvog kadra da bi mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja“, objasnio je on na konferencij za štampu.

Kon: Dobro smo, ali i nadalje moramo da budemo striktni

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se beleži peti dan da je kriva obolevljana od korona virusa zaravnjena, ali da moramo biti vrlo striktni u merama.

„Mi smo dobro. U celoj ovoj stuaciji mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali“, rekao je Kon na pres konferenciji.

U srpskim sredinama na KiM situacija pod kontrolom,38 zaraženih

U srpskim sredinama na KiM kod 38 osoba je potvrđen korona virus, rekla je danas zamenica direktora Instituta Batuta Darija Kisić Tepavčević i dodala da je sitacija u tom delu zemlje pod kontrolom.

„U srpskim sredinama na KiM se radi intenzivni nadzor“, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara.

Kisić: Uz poštovanje mera, epidemiji će kraj biti bliži

Brojevi u vezi sa stanjem virusa u korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je danas zamenica direktora “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije”, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.Na Infektivnoj klinici 39 osoba, devet na respiratoruNa Infektivnoj klinici u KC Srbije je smešteno 39 osoba sa potvrđenim korona virusom, a devet je na veštačkoj ventilaciji, od čega je osam osoba na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinVazivnoj, izjavio je direktor klinike Goran Stevanvić.“Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično“, rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje kakvo je stanje u toj klinici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde