JOD – zaboravljen izvor zdravlja

U današnja moderna vremena, svedoci smo da je sve više bolesti među čijim je uzrocima  nedostatak esencijalnih nutritijenata, bez kojih ne možemo normalno da funkcionišemo.

Među njima je i jod, mineral čiji nam nedostatak može uzrokovati mnoge male i velike tegobe.

Ranije je jod korišćen kao lek za mnoge bolesti. Međutim, pojavom lekova jod je potisnut u drugi plan, a njegove dobre osobine polako zaboravljene.

Jod je pre svega bitan za rad naše štitne žlezde koja utiče na mnoge procese u našem telu. Pored štitne žlezde, ima veliki uticaj i na mozak, dojke, kožu, želudac. Nedostatak joda u bilo kom organu dovodi do njegove disfunkcije. Ima mnogo znakova nedostatka joda. Najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi.

Pravilnim unosom, može se preventivno uticati i na rak dojke, prostate i štitne žlezde. Takođe, jod vrši detoksikaciju našeg organizma čisteći ga od teških metala kao što su brom, živa, arsen, olovo.

Da je jod prirodni lek za organizam govori i činjenica da su japanci najzdraviji narod na svetu. U Japanu je unos joda čak 80 puta veći nego u ostalim delovima planete. Spadaju među najinteligentnije narode sveta jer dovoljnom količinom joda obezbeđuju stvaranje razgranate neuronske mreže. Takođe, imaju najmanji procenat malignih oboljenja.

Najbogatiji izvori joda su morske alge, jodirana so, ananas, artičoke, a kod nas i jedna mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde