Izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa“ u Kulturnoj stanici Svilara

U Kulturnoj stanici „Svilara“ u sredu, 12. decembra u 18 časova biće otvorena izložba Evropska godina kulturnog nasleđa 2018 – Gde prošlost susreće budućnost, koju organizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Kulturnom stanicom „Svilara“.

Odlukom Evropskog parlamenta i Saveta EU, 2018. godina je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa, pod sloganom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost“.

Iako Srbija nema status članice Evropske unije, pozvana je od strane Evropske komisije da se uključi u agendu i iskoristi ovu inicijativu za promociju svog kulturnog nasleđa, kao i za jačanje međunarodne kulturne saradnje.

Na otvaranju izložbe govoriće Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Violeta Đerković, direktorka Kulturne stanice „Svilara“, predstavnik delegacije Evropske Unije u Srbiji Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Nikola Ivanović, kustos-pripravnik, Galerije Matice srpske.

Izložbu Evropska godina kulturnog nasleđa 2018 – Gde prošlost susreće budućnost, organizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, sa ciljem da publici predstavi projekte koji su u Srbiji obeležili ovu značajnu evropsku inicijativu.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program, u okviru koga će biti predstavljeni pojedini realizovani projekti, kao i kreativne radionice za decu i srednjoškolce.

13. decembar u 18 časova: Predstavljanje projekta – Galerija Matice srpske

16. decembar u 11 časova: Dečja radionica – Avantura i kultura

17. decembar u 11 časova: Radionica za srednjoškolce – Stara mesta Novog Sada – Šta nam znače sada?

18. decembar u 18 časova: Predstavljanje projekta – Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Izložba će trajati od 12. do 19. decembra.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde