Hrvatska povlači sporni pravilnik u petak?

Sporni Pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za fitosanitarnu kontrolu voća i povrća uvezenog iz „trećih zemalja“, biće povučen u petak, javila je danas televizija RTL, pozivajući se na nezvanične izvore.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronađe rešenje problema sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća.

Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti.

Na taj problem reagovalo i Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, koje smatra da je pravilnik dobar, ali da je njegova primena „loše komunicirana“ sa susedima.

Oni se istovremeno zalažu za strožu kontrolu proizvoda iz država EU. „Vi imate danas uvoz voća i povrća iz Poljske, koje je 10 puta nekvalitetnije od našeg i koje neki povrtari nazivaju đubretom. Imate meso iz Rumunije i Mađarske, koje je nekvalitetno i koje se takođe uvozi u Hrvatsku. Imamo uvoz jaja i primer Holandije, gde su jaja po pravilu otrovana“, izjavio je Tihomir Jaić iz tog udruženja, preneo je HRT.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde