Grip stigao, više obolelih očekuje se u januaru

Polako ulazimo u sezonu gripa. Potvrđeni su prvi slučajevi tog virusa i na teritoriji Južnobačkog okruga, ali nema bojazni od epidemije, posebno jer je ove godine bilo veliko interesovanje za vakcinu protiv gripa.

Kako su nam rekli u Domu zdravlja „Novi Sad“ trenutno nema vakcina, ali se isporuka očekuje polovinom decembra.

Na teritoriji Južnobačkog okruga za sada su registrovana dva slučaja gripa.

„Radi se o virusi gripa tipa B koji nema veliliki epidemijski potencijal znači nije za očekivati da ćemo imati masovno obolevanje u vrlo kratkom periodu dakle za očekivati je da imamo blago, tiho prokužavanje populacije“, izjavio je Mioljub Ristić iz Instituta za Javno zdravlje Vojvodine.

Veći broj obolelih može se očekivati u januaru, nakon praznika, kada se deca vrate u vrtiće i školske klupe, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Za sada, čak ni u domovima zdravlja nema mnogo pritužbi na simptome virusa.

Intenzivna vakcinacija protiv virusa gripa počela je polovinom oktobra, a ove godine je odziv veoma veliki.

„Dom zdravlja Novoi Sad svak godine potroši oko10.000 doza. Ove godine je interesovanje bilo veće a i samim programom je obuhvaćeno više kategorija te smo u startu dobili više nego prošle godine a to je 14. 000 doza međutim mi smo i preko toga potrošili jer nam je Institut za javno zdravlje Vojvodin obezbedio 14.800 doza“, izjavila je za RTV Dragana Kostadinović, koordinatorka imunizacije Doma zdravlja „Novi Sad“ .

Vakcinacija se preporučuje hronično obolelima, zdravstvenim radnicima i drugim grupama, koje su rizične, kao što su na primer trudnice, a značajna je ne samo zbog ličnog, već i zbog kolektivnog imuniteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde