Godišnjica Galerije Matice srpske

NOVI SAD –

Svečanošću na Trgu galerija danas će biti obeležen završetak radova na obnovi fasade i početak proslave 170 godina Galerije Matice srpske.

Na svečanosti će se prisutnima obratiti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis, rečeno je na konferenciji za novinare.

Svetlosna projekciju na obnovljenoj fasadi, rad profesora Srđana Radakovića, predstaviće dvadesete i tridesete godine 20. veka i pokazati sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.

Kadrovi iz filmova „Međučin“, „Anemični bioskop“ i „Ritam 21“, u kojima se pojavljuju umet¬nici poput Marsela Dišana, Fransisa Pikabia i Mana Reja, povezani su s najreprezentativnijim delima Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske.

Svetlosnu igru na fasadi pratiće izvođenje kom¬pozicija profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu Nebojše Jovana Živkovića – „Trioperuno“ i „Fanfare for Brass & Percussion“ koje će predstaviti studenti Akademije.

U godini obeležavanja jubileja Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije obnavljana.

Obnovom fasade završava se desetogodišnji rad na rekonstrukciji i mo-dernizaciji zgrade i transformaciji ustanove, rečeno je na pres konferenciji, a prostor Galerije je sada, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom.

U prostoru ispred Galerije postavljene su dve nove skulpture: „Slikar Milan Konjović“ – rad Jovana Soldatovića, koji je zahvaljujući razumevanju naslednika izliven na osnovu gipsanog modela koji se dugo čuvao i izlagao u holu Galerije, baš kao i „Ženski akt“ vajarke Radmile Graovac.

Istovremeno izložbenim salama i svečanim salonima u pri¬zemlju zgrade dodeljeni su nazivi prema značajnim ličnosti¬ma iz istorije ustanove, te je tako velika sala u prizemlju ponela ime Save Tekelije – prvog velikog dobrotvora i počasnog predsednika Matice srpske koji je, darom 11 porodičnih portreta 1842. godine, pokrenuo ideju osnivanja Muzeuma.

Mali salon nosi ime prvog sekretara Matice srpske Teodora Pavlovića, izložbena sale u prizemlju ime prvog upravnika Galerije Matice srpske Milivoja Nikolajevića, a veliki salon ime Leposave Šelmić, upravnice Galerije koja je u teškim godinama s kraja 20. veka uspela da očuva i unapredi naučnu, izložbenu i izdavačku delatnost.

U tom salonu izloženi su portreti svih upravnika i pojedinih časnika Ma-tice srpske važnih za delatnost Galerije.

Galerija je na drugom spratu,u nišama zida koji deli izložbeni prostor sale od pristupnog stepeništa, postavila mini-izložbu nastalu na temeljima ideje o stvaranju Panteona znamenitih Srba, kolekcije portreta značajnih ličnosti pod krovom Matice srpske još iz njenog peštanskog perioda.

U stalnoj postavci su, kroz interaktivne aplikacije, video i štampane prikaze, uvedene konzervatorske priče, postavljene uz odabrana dela iz kolekcije.

Pored stalnih postavki, koje su modernizovane u smislu tehničko-tehnološke opremljenosti izložbenih sala, biće otvorene tri nove izložbe koje ukazuju na strateška opredeljenja Galerije u godini u kojoj obeležava 170 godina svoga trajanja.

S namerom da istakne jednu od svojih temeljnih osobenosti, Galerija je pripremila izložbu „Poklon-zbirka Ivanke Acin“ autorke Miroslave Žarkov (3. jun-15. avgust), sledi izložba „Šidijanke Save Šumanovića“ autorke Vesne Burojević (6.jun-1.avgust), realizovana u saradnji s Galerijom slika „Sava Šumanović“ u Šidu, i u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji pripremljena je izložba „Slike prolaznog sveta“ autorke dr Dijane Metlić (9.jun-31.avgust).

Obeležavanje jubileja uobličeno je kampanjom „DOživi umet¬nost“ koja ukazuje na delatnost, težnje i ciljeve Galerije, a pokrenut je i program „170 godina, 170 naših priča, 170 vaših dana“ u okviru koga će svakog dana publici biti predstavljane kratke priče iz isto¬rije Galerije, njene kolekcije, delatnosti i, konačno, o samim delima izloženim u stalnoj postavci.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde