FTN će analizirati saobraćaj u Novom Sadu

Fakultet tehničkih nauka dobio je posao na tenderu Gradske uprave za saobraćaj, sa zadatkom da izradi takozvani Smart plan o saobraćaju u gradu.

Za ovaj posao, Gradu neophodnom za modernizaciju i usaglašavanje saobraćajnog sistema sa EU standardima i potrebama Novosađana, FTN će dobiti 11,9 miliona dinara, a raditi zajedno sa firmom „Adomne“, koja se bavi projektovanjem i inženjeringom.

Težnja je da se u paket mera saobraćajne politike uključe „inovativne mere“ kao što su informaciono-komunikacione tehnologije i „čista“ vozila, podstakne manja upotreba automobila i definišu merljivi ciljevi za naredne godine. Grad planira da ažurira informacije koje već postoje o saobraćaju i navikama/potrebama građana i prilagodi ih onome što su trenutne potrebe – saobraćajna mreža, broj polazaka, upotreba raznih vidova prevoza itd.
Novosađani će biti anketirani radnim danima na Železničkoj stanici i pitani o svojim navikama kada su putovanja u pitanju, a biće anketirani i putnici na ulaznim i izlaznim pravcima Novog Sada. Istraživači će brojati putnička vozila i bicikliste na raskrsnicama Rumenačka – Kornelija Stankovića, Futoška – Cara Dušana, Novosadskog sajma – Hajduk Veljkova, Bulevar oslobođenja – Maksima Gorkog i na još nekoliko ključnih raskrsnica. Biciklisti će se brojati i na mostovima.
Na svim linijama GSP brojaće se putnici, sa akcentom na liniji broj 3, a u okviru zadatka istraživaće se i parkiranje u gradu. Korisnici parkirališta biće anketirani, parking mesta prebrojana i analizirana, a meriće se i vreme pešačenja od parking mesta do odredišta.
Izvor: 021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde