Do kraja godine na slobodu izlazi 50 amnestiranih osuđenika

Do kraja ove godine 50 osuđenika u srpskim zatvorima trebalo bi da izađe ranije s odsluženja kazne.

Kako piše “Dnevnik”, takvu pogodnost omogućio im je Zakon o amnestiji, koji je Skupština Srbije usvojila 8. novembra 2012. godine. Prema tom zakonu ukupno 2.898 osuđenika će biti oslobođeno ili će dobiti manje kazne ukoliko nisu počinili teška krivična dela.
Poslednji amnestirani na osnovu tog zakona, njih 49, iz zatvora će izaći ranije do kraja 2019. godine. Prema nezvaničnim saznanjima, u Srbiji se ne planira nova amnestija zatvorenika jer je u planu da se naredne dve-tri godine izgrade novi zatvori, posle čega će u njima biti dovoljno mesta za osuđenike i pritvorenike.
Kako je Vlada Srbije objasnila prilikom usvajanja Zakona o amnestiji prihvaćenim rešenjima za osam godina biće obuhvaćeno oko 2.900 od ukupno 8.000 osuđenika. Prognoze Vlade bile su da će dugoročni finansijski efekat biti ušteda oko 800 miliona dinara.
Od kazne zatvora u potpunosti su oslobođeni oni koji su na dan stupanja na snagu tog zakona bili prvi put pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca, a onima kojima je na dan stupanja na snagu zakona izrečena kazna zatvora od tri do šest meseci, kazna je prepolovljena. Oni koji su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva oslobođeni su deset odsto izrečene kazne.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde