Deset romana ušlo u uži izbor za NIN-ovu nagradu

U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je 10 romana, a ime 66. dobitnika biće saopšteno 20. januara oko podneva.

U trci za najprestižniju književnu nagradu našli su se Elvedin Nezirović s romanom „Ništa lakše od umiranja“ (Laguna), Stevo Grabovac za „Mulat albino komarac“ (Imprimatur) i Vidosav Stevanović s knjigom „Paučina“ (Službeni glasnik).

Takođe, među deset najboljih dela našao se i roman Slobodana Tišme „Grozota ili…“ (Čarobna knjiga), kao i „Čvor na omči“ Draška Sikimića (Lom).

U užem izboru je ovog puta i jedna žena, Ana Vučković s romanom „Yugoslav“ (Partizanska knjiga).

„Biblija“ Nenada Rackovića u izdanju Lagune još jedan je naslov koji se bori za NIN-ovu nagradu, kao i „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića (Orfelin), te „Pas i kontrabas“ Saše Ilića (Orfelin) i roman Nemanje Jovanovića „Rudi“ (Partizanska knjiga).

Žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine – koji radi u sastavu Branko KukićIvan MilenkovićMarjan ČakarevićMarija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) – do 16. decembra dobio je 201 roman koji je ušao u konkurenciju za roman godine.

Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

Prestižno priznanje dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

IZVORRTS/mojnovisad
PODELI
Prethodni članakSRBIJA u šest TOP DESTINACIJA Evrope
Sledeći članakSedam kandidata za Februarsku nagrada
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde