Dan Muzeja Vojvodine

Muzej Vojvodine danas  obeležava dva jubileja – 170. godina od formiranja Srpske narodne zbirke i 70. godina od osnivanja Vojvođanskog muzeja

Ovaj veliki jubilej biće obeležen uvodnom besedom dr Drage Njegovana, v.d. direktora Muzeja Vojvodine i prof. dr Dejana Mikavice, predsednika UO Muzeja Vojvodine.

Zatim će biti promovisana dva značajna izdanja Muzeja Vojvodine: knjiga „Srpsko srednjovekovno novčarstvo iz perioda Kraljevine“, autora Dalibora Nedvideka, o kojoj će, osim autora, govoriti prof. dr Siniša Mišić, kao i časopis „Rad Muzeja Vojvodine“, koji će predstavti mr Lidija Mustedanagić, pomoćnica direktora.

Na kraju programa će biti dodeljene zahvalnice za uspešnu poslovnu saradnju tokom 2017. godine.

Nakon osnivanja Matice srpske u Pešti, u redovima rodoljubive srpske inteligencije, 1847. godine rodila se ideja o osnivanju Srpske narodne zbirke, ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti“. Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našeg naroda u krajevima u kojima on živi“. Vođeno ovom idejom, srpsko građanstvo počelo je da poklanja Matici srpskoj predmete vezane za prošlost srpskog naroda. Od tada su se u Matici permanentno prikupljali istorijski, etnološki, arheološki i umetnički predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke. Posle decenija predanog rada, i nekoliko inicijativa od strane istaknutih kulturnih i javnih ličnosti, zbirka je napokon prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. U godinama nakon Drugog svetskog rata izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske 30. maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

Takođe ova proslava će biti još jedna prilika da posetioci pogledaju izložbu „Blago iz košnice“, na kojoj su predstavljeni predmeti nasleđeni iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske, a koja se završava zaključno sa četvrtkom (26. oktobar) i kojom je obeležena ova značajna godina za Muzej Vojvodine.

Izvor:RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde