Dan Ćirila i Metodija će biti obeležen kao državni praznik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uveren je da će Srbija ove godine proslaviti Dan Ćirila i Metodija kao državni praznik, čime će se, kako ističe, “nadoknaditi kulturološki zaostatak” u odnosu na druge slovenske zemlje.

Inicijativa da 24. maj ubuduće bude državni praznik potekla je iz Ministarstva kulture, ali je predlaganje Narodnoj skupštini nadležnost Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

– Mi smo u ovom trenutku jedina slovenska zemlja u kojoj Dan Ćirila i Metodija nije državni praznik. Sve druge države obeležavaju to kao državni praznik i kao neradan dan – rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je naglasio da treba biti obazriv prema neradnim danima, jer ih ima dosta, pa je njihov predlog da Dan Ćirila i Metodija bude državni praznik koji će se obeležavati radno.

Razlog za inicijativu je, kako ističe, jasan sam po sebi, imajući u vidu neprocenjiv značaj Ćirila i Metodija za ukupan slovenski svet i da je “reč o istorijskom i kulturološkom utemeljenju”.

 

Sveti Ćirilo i Metodije, Ćirilo i Metodije bili su braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. “Slovenski apostoli“, kako su ih zvali, učinili su mnogo na razvijanju i negovanju kulture i identiteta Slovena, napravivši njihovo prvo pismo – glagoljicu. Nakon njihove smrti njihovi učenici Kliment i Naum nastavili su njihov prosvetiteljski rad, osmislivši i slovensko pismo, urađeno na osnovu grčkog brzopisa, i nazvavši ga u čast svog učitelja Ćirila – ćirilica.

Pravoslavna crkva praznik Svetog Ćirila i Metodija proslavlja 24. maja. Kao državni praznik, Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maja obeležava se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Makedoniji, a 5. jula u Slovačkoj i Češkoj. Dan slovenske pismenosti i kulture u Srbiji se obeležavao sporadično, na inicijativu kulturnih institucija, ali ne i obavezno. Matica srpska od 2012. godine redovno obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture i Svetog Ćirila i Metodija.

Izvor: Dnevnik

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 09.01
Sledeći članakUhapšen pukovnik Vojske Srbije
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde