Burundi povukao priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne države.

“Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Burundi gde oni povlače priznanje Kosova”, rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić kaže da je na taj način pokazao koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je “lažna” lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

“Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo”, istakao je Dačić, navodeći da se pitanje Kosova ne može rešiti bez dogovora sa Srbijom.

Upitao je kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

“Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su između ostalog prebacili dijalog iz UN u EU”, rekao je Dačić.

On je poručio da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

“Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći”, poručio je Dačić.

Arogantne poruke, Gabrijel kod Pacolija kući…

Dačić je rekao da zajednička pozicija EU nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

“Moj posao nije da se udvaram (Zigmaru) Gabrijelu nego da branim interese Srbije”, rekao je Dačić.

Mediji su, inače, preneli da je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao u Prištini da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

“Doslovce je tako rekao u Prištini i posle toga je otišao na ručak kući kod (Bedžeta) Pacolija. Nemam ja ništa protiv, neka svako misli šta god hoće, ali sa Srbijom tako ne može da se razgovara”, rekao je Dačić.

“Poštujem Nemačku i radićemo sve za naše dobre odnose. Srbija se radovala ujedinjenju Nemaca – toliko samo želim da kažem”, rekao je Dačić.

Upitao je i ko je doneo odluku u okviru EU da Srbija treba da prizna Kosovo, ali je takođe i ukazao da Srbija treba pre ulaska u EU da reši bilateralne odnose.

“Napisali su da moramo da rešimo bilateralne odnose. A zašto to nisu uradili kad je bilo takvog primera između Hrvatske i Slovenije? Kako da to tada nije važilo, a sada važi”, upitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje koji je najbolji model za pravno obavezujući dokument između Beograda i Prištine, Dačić je kazao da “niko ne zna šta znači pravno obavezujući sporazum, jer to nigde nije zapisano”.

On je objasnio da je to bila formulacija “kojom su svi bili zadovoljni” i da je glupost ako neko misli da kroz to Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

“To ne samo da su gluposti, to je bezobrazluk i kršenje odluke EU. Čak i da se EU usaglasi o tome da Srbija treba da prizna Kosovo, što se nikad neće desiti, Srbija to neće uraditi”, poručio je Dačić.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da bez Srbije nije korektno razgovarati ni o demarkaciji sa Crnom Gorom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde