Baletska predstava „Grk Zorba“, 25 godina od premijere u SNP-u

Činjenice kažu: prvog decembra 1994. godine, dakle pre 25 godina, bio je premijerno izveden legendaran balet Srpskog narodnog pozorišta „Grk Zorba“ najpoznatijeg grčkog kopozitora Mikisa Teodorakisa. Tim povodom Balet SNP-a, u subotu, 18. januara 2020. izvođenjem „Zorbe“ obeležiće ovu godišnjicu. Dirigent je Aleksandar Kojić, u ulogama su: Andrej Kolčeriju (Zorba), Ana Đurić (Marina), Samjuel Bišop (Nik), Katarina Kljajić (Madam Ortans), Milan Ivan (Pavlos).

Nikos Kazancakis, grčki pisac 20. veka, jedan od najviše prevođenih autora novije grčke književnosti i autor romana Doživljaji Grka Zorbe (1946), zabeležio je kako mu se u životu često događalo da se stidi što je učinio radost svojoj duši, a da, pri tom, nije uspevao da ostvari najviši zanos – samu suštinu života; ali nikad nije osećao takvo uniženje svoje duše kao pred Zorbom. Zorba je za njegovog tvorca onaj koji poseduje sve što je piscu neohodno da bi bio izvoran, sve što je čovek, onako nesrećan i uplašen, savladao svoj životni put: on je prostodušan, onaj koji opštim i svakodnevnim elementima daje čednost, iz čijih grudi izbija smeh, onaj koji ruši sve bedeme – moral, religiju, otadžbinu. Zorba postaje legenda.

Kompozitor Mikis Teodorakis je besplatno dao ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi projekat Grk Zorba kako u Novom Sadu, tako i u beogradskom Centru „Sava“. Srpsko narodno pozorište je premijerno obnovio balet „Grk Zorba“, na sceni „Jovan Đorđević“ u subotu, 8. oktobra 2016. godine, a prva repriza je bila tri dana kasnije, 11. oktobra.

Dakle, Grk Zorba je ponovo na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, u Novom Sadu, srpskoj Atini, među nama, prijateljima. Na jednoj od proba, u subotu 17. septembra 2016, u razgovoru sa koreografom Krunislavom Simićem je rekao tim povodom: „Postoje izmene u odnosu na raniju koreografiju. Radi se potpuno nova scenografija, mizanscen i brojni kostimi jer učestvuje više od pedeset članova Baleta. Nov Grk Zorba nije samo obnova, on je kao polupremijera. Stasali su novi baletski prvaci, solisti i članovi ansambla pa je i baletska podela drugačija. Ima se u vidu i nova generacija publike, pa se shodno tome, primenjuje i savremen pristup, uobličava se u novu formu. Ono što se ne menja, to je priča o iskrenom prijateljstvu, čistoj emociji, ljubavi, životnoj radosti.“ Probe su se odvijale na velikoj sceni pod budnim okom autorskog tima: koreografa i reditelja Krunislava Simića, koji je strpljivo i precizno objašnjavao svakom baletskom učesniku šta je još potrebno doraditi, brinući se da svaka proba prođe bez povrede umetnika. On dobro poznaje baletski ansambl SNP-a, njegov potencijal i domete. Repetitori baleta Oksana Storožuk, Milan Lazić, Vesna Brkić, Jelena Vukadinović, Boris Ladičorbić i Branka Gligorić, su svoja stručna znanja i bogato iskustvo pokazali na primerima, objašnjavajući pokretom konkretnu situaciju, što ne ostaje bez efekta. Uz očaravajuću muziku sa trake uvežbavaju se prvaci i solisti Baleta. U premijernoj podeli će se pojaviti: Andrej Kolčeriju u ulozi Grka Zorbe, Samjuel Bišop kao Nik, mladi pisac, Katarina Kljajić kao Madam Ortans, Ana Đurić će tumačiti Marinu, mladu udovicu, a Liviju Har se pojavljuje kao Pavlos, seoski momak. Učestvuje brojni ansambl, među kojima su i oni iskusniji koji su ranije učestvovali u baletskim izvođenjima Grka Zorbe, ali su brojni i oni kojima će biti prvi put te nisu krili uzbuđenje i zadovoljstvo, a svi zajedno će pokazati svoj kvalitet i uvežbanost u ansambl scenama koje publika toliko voli. Dramska forma baleta daje mogućnost plesnom stvaralaštvu da se iskaže u prikazivanju onih motiva koji su u samom delu protivrečni: tradicionalno-moderno, selo-grad, istok-zapad, osuda-sloboda, ali u osnovi se apostrofira ljubav, mitološki duboko ukorenjeno prijateljstvo, životna snaga i radost koje su Zorbu učinile legendom.

Prvi put je dirigovao maestro Aleksandar Kojić. Scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime kreirala Mirjana Stojanović Maurič, koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov, solo glas Marina Pavlović Barać, Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović. Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a i učenici Srednje Baletske škole iz Novog Sada. Srpsko narodno pozorište je premijerno obnovio balet „Grk Zorba“, na sceni „Jovan Đorđević“ u subotu, 8. oktobra 2016. godine. Od tog datuma obnove izvođen je 16 puta. Godine 2017. je dodeljeno najviše priznanje SNP-a, Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ maestru Teodorakisu, počasnom građaninu Novog Sada.

Grk Zorba je zanimljiva priča o prigušenim strastima i njihovim eksplozijama, to je „priča sa Krita o patrijarhalnim zabludama što proističu iz okoštalih običaja i ponašanja, priča u kojoj strasti pogrešno motivisanih seoskih žitelja vode ka tragičnom ishodu. Grk Zorba i njegov prijatelj Nik savlađuju užas i vlastito očajanje, preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za suživotom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.“

___________________________________________

Kratki osvrt na izvođenja baletskog spektakla Grk Zorba

Legendaran je i balet Srpskog narodnog pozorišta „Grk Zorba“ koji se izvodio na muziku najpoznatijeg grčkog kopozitora Mikisa Teodorakisa punih osamnaest godina, od 1. decembra 1994. godine sve do 30. maja 2013, čak 128 puta, a videlo je blizu 120 hiljada gledalaca u Novom Sadu, Beogradu, gde se gostovalo 14 puta u Centru „Sava“, zatim u Tivtu, Subotici, Kruševcu, Rumi, Zemunu, Banjaluci, Ohridu. Ovaj punoletni baletski spektakl u dva dela izvođen je po libretu Krunislava Simića, Dušana Belića, direktora projekta, Hadži Zorana Lazina, producenta i Serža Vafijadisa, umetničkog konsultanta i supervizora (1926-2005). Koreograf i reditelj je Krunislava Simića, baletski pedagog i prvak. Za koreografski koncept i razvoj celokupnog baletskog ansambla Simić je nagrađen najvišim priznanjem SNP-a, Zlatnom medaljom „Jovan Đorđević“ koja mu je dodeljena 2011. Orkestrom su dirigovali: maestro Imre Toplak (1933-2013) koji je poslednji put dirigovao na stotom izvođenju 22. maja 2007. u SNP-u, Vesna Šouc (k.g iz Beograda) od 2010. do 2013, Sajmon Robinson (k.g. iz Velike Britanije / Slovenije) u sezonama 2008, 2009. i 2013. i Mikica Jevtić, koji je dirigovao prvi put 30. maja 2013. u Centru „Sava“, gde se Grk Zorba poslednji put izvodio. Scenografiju je kreirao Mileta Leskovac (1924-2014), kostime Mirjana Stojanović Maurič. Repetitor i asistent koreografa bile je Julijana Dutina (Sremac), a od 2006. repetitor je bila Vesna Lazin, Hor je pripremala dirigent Vesna Kesić Krsmanović, a muzikolog je Katarina Mateović Tasić.

U premijernoj podeli 1. decembra 1994. u ulozi Grka Zorbe bio je Viktor Litvinov (k.g. iz Ukrajine), kasnije 1995. Valentin Lebed (k.g. iz Kijeva) i Krunislav Simić, zatim, od 1997. do 2013. nezaboravni Konstantin Kostjukov (k.g. iz Beograda). U ulozi mladog pisca Nika pojavljivali su se: Konstantin Tešea (k.g. iz Rumunije) od 1994. i Oleg Dedogrjuk (k.g. iz Moskve) od 1995, a kasnije i naizmenično. Ulogu Nika je tumačio i Milan Lazić, prvak Baleta SNP-a koji je prvi put nastupio 1999. i otada je igrao ovu ulogu kojom 29. aprila 2013. proslavlja dvadeset godina umetničkog rada. U međuvremenu u istoj ulozi nastupa Jovan Veselinović (k.g. iz Beograda) 2005. i 2007. godine, a 2013. ulogu Nika tumači Liviju Har, prvak Baleta SNP-a. Ulogu Madam Ortans proslavila je Gordana Simić (k.g. iz Beograda) koja je igrala od premijere do 2013. Ulogu Marine, mlade udovice tumačila je prvakinja Baleta SNP-a Oksana Storožuk koja je ovu ulogu igrala 120 puta, od premijere do 2013, sa kraćim prekidom, od sezone 2004/2005. kada je ulogu tumačila Ana Pavlović (k.g. iz Beograda), 2005/2006. kada se Marijana Ćurčija, solistkinja SNP-a, prvi put pojavljuje u ulozi Marine (i po jedanput naizmenično Pavlović / Ćurčija, 2007). Tokom sezone 2007/2008. u ulozi Marine se naizmenično pojavljuju Oksana Storožuk i Marijana Ćurčija. Pavlosa, seoskog momka igrao je Dragan Vlalukin, prvak Baleta SNP-a od premijere do 2013. godine. U muzičkoj podlozi, solo glas od premijere je pevala Violeta Srećković, mecosopran, a kasnije naizmenično sa Marinom Pavlović Barać, mecosopran do 1998, kada solo glas peva samo Marina Pavlović Barać, sve do 2013. godine.

Balet Grk Zorba je okupljao veliki broj učesnika sastavljen od članova Baleta, članova Hora, muziku je izvodio Orkestar SNP-a. Na nekim gostovanjima (Subotica, Tivat, Banjaluka, Kruševac, Ohrid) muziku nije izvodio Orkestar jer nisu postojale tehničke mogućnosti pa se muzika reprodukovala s trake. U baletu su učestvovali reprezentativni članovi AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, na čelu sa umetničkim direktorom i koreografom Miloradom Lonićem, koji je bio i pomoćnik koreografa za legendarni balet u produkciji SNP-a Grk Zorba. Od 1999. godine učestvuju članovi KUD-a „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

U sezoni 1999/2000. izvođenjem Grka Zorbe 25. maja 2000. obeleženo je pedeset godina postojanja Baleta SNP-a. Često je izvođen i drugim povodima i značajnim datumima: za Dan Srpskog narodnog pozorišta (28. marta 2000), Dan Centra „Sava“ (14. maja 2000), doček pravoslavne Nove godine (13. januara 2001), nacionalni praznik Dan Grčke (23. marta 2009), Međunarodni Dan žena (8. marta 2011). Povodom stotog izvođenja, 22. maja 2007. godine bila je priređena izložba fotografija umetničkog fotografa SNP-a Miomira Polzovića (1940-2015) i profesionalnog fotografa Rajka R. Karišića, koji je svoju kolekciju fotografija baleta Grk Zorba poklonio Pozorištu.

Baletska predstava „Grk Zorba“, 25 godina od premijere

Od tada se neprekidno izvodio sve do 30. maja 2013, čak 128 puta tokom deset sezona, a videlo je blizu 120 hiljada gledalaca u Novom Sadu i Beogradu, gde se gostovalo 14 puta u Centru „Sava“, zatim u Tivtu, Subotici, Kruševcu, Rumi, Zemunu, Banjaluci, Ohridu.

Ovaj baletski spektakl u dva dela izvodi se po libretu Krunislava Simića, Dušana Belića, direktora projekta, Hadži Zorana Lazina, producenta, i Serža Vafijadisa (1926-2005), umetničkog konsultanta i supervizora. Koreograf i reditelj je Krunislav Simić koji je za ovaj koreografski koncept, kao i za razvoj celokupnog baletskog ansambla, nagrađen je najvišim priznanjem SNP-a, Zlatnom medaljom „Jovan Đorđević“, 2011. U tom periodu, Orkestrom SNP-a su dirigovali Imre Toplak (1933-2013) koji je poslednji put dirigovao na stotom izvođenju 22. maja 2007. u SNP-u, Vesna Šouc (k.g iz Beograda) od 2010. do 2013, Sajmon Robinson (k.g. iz Velike Britanije / Slovenije) u sezonama 2008, 2009. i 2013. i Mikica Jevtić, koji je dirigovao prvi put 30. maja 2013. u Centru „Sava“, gde se Grk Zorba poslednji put izvodio. Scenografiju je kreirao Mileta Leskovac (1924-2014), kostime Mirjana Stojanović Maurič.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde