Aplikacijom mobilnog telefona lociraju smeće

Besplatna aplikacija „World CleanUp Day” (WCD), namenjena mapiranju otpada koji će se u oko 150 zemalja uklanjati povodom Svetskog dana čišćenja, 15. septembra širom sveta, odnedavno je dostupna i građanima Novog Sada, odnosno cele Srbije.

Android i IOS korisnici putem svojih telefona mogu fotografisati smeće, locirati ga i objaviti na aplikaciji, a potom, ukoliko su zainteresovani, okupiti tim ljudi koji će taj otpad uklanjati. Time imaju mogućnost da se priključe globalnoj akciji za planetu, u kojoj će učestvovati volonteri iz celog sveta. Oni će tog dana uklanjati manje i veće količine smeća, pa i potencijalne ili već postojeće deponije širom zemljine kugle.

Cilj kreiranja aplikacije je da timovi koji budu čistili tog dana znaju koliko je smeća u njihovoj blizini da bi ga što efikasnije otklonili, tvrdi koordinatorka projekta „Svetski dan čišćenja 2018” Milica Vidović iz Udruženja „JCI Novi Sad” koje ga, zajedno s organizacijama „Let’s do it!” i „Trash Hero” i realizuje.

– Nakon preuzimanja aplikacije, neophodno je ulogovati se preko „Gugl” ili „Fejsbuk” naloga i odobriti prikazivanje lokacije – priča Milica Vidović. – Prvi korak kada pristupimo aplikaciji je fotografisanje smeća, zatim određivanje njegove količine i na kraju tipa, odnosno da li je u pitanju staklo, plastika, elektronski otpad… Obične slike se ne mogu naknadno postaviti te je veoma bitno da se fotografiše putem NjCD aplikacije koja automatski veže za njih i njihovu geolokaciju. Vrlo nam je važno da znamo gde je smeće, i u kojim količinama, da bismo se što bolje organizovali radi njegovog uklanjanja.

Iako aplikacija služi mapiranju smeća koje će se čistiti 15. septembra, ona neće prestati da radi nakon tog datuma pa će svi putem nje moći da nastave da fotografišu i lociraju otpad. Članovi sva tri udruženja koja organizuju akciju će se potruditi da nastave račišćavanje tih terena i nakon obeležavanja Svetskog dana čišćenja. Cilj tog projekta je, po rečima Milice Vidović, da se pokrene pet odsto stanovništva, koje će istog dana čistiti svoj deo planete pa su svi koji žele da im se priključe i više nego dobrodošli.

– Dovoljno je da prijave svoj tim putem „Fejsbuk” stranice „Svetski dan čišćenja 2018“ ili na mejl katicdragana@gmail.com – objašnjava koordinatorka projekta, i dodaje da jedan tim za čišćenje treba da broji minimum tri člana, te da svi oni koji nemaju svoju ekipu mogu da se jave na istu adresu. – U zavisnosti od brojnosti tima, dodeljuje se mesto čišćenja, a moguće je i da tim sam predloži i odabere lokaciju. Na platformi volonter.rs nalaze se linkovi za sve opštine u Srbiji, te je i na taj način moguće priključiti se najbližem timu.

Po rečima Milice Vidović, u Novom Sadu će se tog dana najmasovnije čistiti na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali su planirane i druge, manje akcije u gradu i na Fruškoj gori, a kako kaže, građani će o tome blagovremeno biti obavešteni. Ona poziva sve sugrađane, organizacije, udruženja i društveno odgovorne kompanije da skromnim gestom mapiranja smeća budu deo velike akcije čišćenja planete.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde