na današnji dan 16.08

1717.
– U bici kod Beograda u austrijsko-turskom ratu princ Eugen Savojski potukao je tursku vojsku i zauzeo Beograd. Požarevačkim mirom, koji je usledio 1718. Austriji je pripala severna Srbija, Banat i severna Bosna.
1777.
– Bitka kod Benningtona – na polju sjeverozapadno od istoimena grada u državi New York u kojoj su Amerikanci, u borbi za nezavisnost, pobijedili.
1819.
– U talasu protesta engleskih radnika i pripadnika srednje klase, koji su tražili parlamentarne i druge reforme, u Mančesteru ubijeno više ljudi, a nekoliko stotina ranjeno kada su vladine trupe poslate da rasture protestni miting.1858.
– Predsednik SAD Džejms Bjukenen i britanska kraljica Viktorija razmenili su telegrafom čestitke povodom puštanja u rad prekookeanskog telegrafskog kabla. To su bile prve poruke poslate telegrafom preko okeana.

1906.
– U teškom potresu koji je pogodio Čile poginulo je više od 10.000 ljudi.
1919.
– Obrazovana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije.1947.
– Vođa bugarske Seljačke stranke Nikola Petkov osuđen je na smrt zbog navodnih planova za izvođenje prevrata.
1953.
– U Iranu je pokušan državni udar, a šah Mohamed Reza Pahlavi je pobegao iz zemlje. Posle tri dana, premijer Mohamed Mosadek je srušen, a šah se vratio na presto uz angloameričku pomoć.
1960.
– Cipar (Kipar) stekao nezavisnost od Velike Britanije, a arhiepiskop Makarios postao je prvi predsednik Republike.1974.
– Stupio na snagu prekid vatre, postignut posredstvom UN, između kiparskih Grka i turskih snaga koje su 20. 7. izvršile desant na severni deo ostrva. Jedna trećina Kipra ostala je pod turskom vlašću.1994.
– Uprkos optužbi za teške izborne prevare, Hoakin Balager sedmi put stupio na dužnost predsednika Dominikanske Republike.

1995.
– Stupio na snagu mirovni sporazum u Čečeniji, nakon što su manje grupe čečenskih pobunjenika predale oružje, a ruske trupe počele povlačenje sa linije fronta.

1995.
– Stanovnici Bermuda su na referendumu glasali da ostanu britanska kolonija.

1997.
– Nemačka policija uhapsila oko 220 ljudi, učesnika demonstracija koje su širom Nemačke organizovali neonacisti povodom 10-godišnjice smrti nacističkog lidera Rudolfa Hesa.

1999.
– SAD otvorile konzulat u bivšem Sajgonu, 25 godina nakon dramatične evakuacije njene ambasade u tom gradu na završetku Vijetnamskog rata.2000.
– Radikalni talibani su u Avganistanu zatvorili pekare siromašnih udovica, objašnjavjući taj potez doslednom primenom islama koji zabranjuje ženama da rade.2002.
– U glavnom gradu Iraka, Bagdadu, pronađeno telo palestinskog gerilskog vođe Sabri al-Bana, poznatijeg kao Abu Nidal (65). Bio je zakleti neprijatelj palestinskog predsednika Jasera Arafata. Njegova frakcija Revolucionalni front al-Fataha se 1974. godine izdvojila iz Arafatove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), uz obrazlozenje da je PLO postao suviše umeren.2002.
– Monsunske poplave u Južnoj Aziji odnele su živote više od 900 ljudi, a preko 25 miliona ljudi je raseljeno, jer su ostali bez kuća.

2003.
– U pismu Savetu bezbednosti UN, Libija zvanično priznala odgovornost za teroristicki napad iznad škotskog mesta Lokerbi 1998. u kome je poginulo 270 ljudi. To priznanje je bilo uslov da se Libiji ukinu sankcije koje je SB uveo nakon tog napada.

Izvor: na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde