5 zdravih i jednostavnih navika koje podižu kvalitet života

Želite da podignete svoj kvalitet života sitnim promenama u navikama? Hoćete da napokon živite zdravije, a da se osećate bolje i srećnije? Ne brinite, jer za ovo nije potrebno nikakvo menjanje života iz korena, već samo nekoliko malih promena u navikama. 

Sigurno i sami znate da su ljudi bića od navike, a da su rutine ono što čini najveći deo svakodnevice svakog čoveka? Upravo zbog toga, samo nekoliko malih zdravih navika može učiniti sasvim dovoljnu, a veliku promenu. Ukoliko vas zanima koje su to navike i šta to već sutra lepo možete uraditi za sebe i sopstveni kvalitet života – na pravom ste mestu. 

Istražili smo umesto vas, a ideje za 5 zdravih i jednostavnih navika koje podižu kvalitet života saznajte u nastavku teksta.

#1 Počnite da brinete o svojoj koži 

Ne samo da je koža naš najveći organ, već je i prva barijera tela u borbi sa spoljnim uticajima, svim bakterijama i mikroorganizmima koje bi rado pronašle utočište u našem organizmu. Kad je već prvi štit, jasno vam je da njena lepota nije jedino zbog čega bi trebalo održavati je zdravom i blistavom?

Ukoliko već niste, još danas počnite da brinete o svojoj koži negujući je i na nju obraćajući  posebnu pažnju. Prirodne kreme za negu lica će pomoću lekovitih, prirodnih sastojaka podsticati lepotu i zdravlje kože. 

Osim standardne jutarnje i večernje rutine lica i tela, koju bi bilo najbolje obavljati uz prirodne kozmetičke preparate, vodite računa da u negu uključite i svakodnevnu zaštitu SPF faktorom od štetnog, sunčevog zračenja. 

#2 Počnite da menjate način ishrane

Ono što jedemo obično određuje i to kako se osećamo, pa i koliko smo zdravi i kakvu jačinu imuniteta posedujemo. Svi nutricionisti, kao i doktori, preporučuju zdravu i dobro osmišljenu ishranu kao najbolji put do zdravog tela i duha. 

Ipak, znamo da je nerealno odmah napraviti ogromne promene u načinu ishrane. Zato postepeno stvarajte zdrave navike u ishrani. Uključite već danas u nju voćke i povrćke, kao i blagotvorne namirnice kao što je kakao prah premium kvaliteta. Postepeno uvećavajte i količinu vode koju unosite u svoje telo na dnevnom nivou i videćete kako se, dan po dan, osećate sve bolje i bolje. 

#3 Gde god možete – šetajte

Prekinite da koristite lift i odaberite stepenice, ne ulazite u autobus radi 2, 3 stanice, već pešačite. Potrudite se da u svoju svakodnevicu uvedete što više hodanja i šetnje – odlično je za zdravlje. 

Ne samo da će šetnja pospešiti sagorevanje kalorija, već može i ojačati srce, potpomoći vam da regulišete nivoe šećera u krvi, pa čak i podstaći jačinu imuniteta. Sledeći put kad budete čekali autobus zato dobro razmislite da li vam je zaista potreban. Hodanje će uskoro postati stvar navike i standardan deo vaše svakodnevice. 

#4 Redovno idite na lekarske kontrole

Znamo, svi živimo brzo i neretko se zatičemo u haosu. I znamo da to često koristite kao glavni razlog neodlaska na redovne lekarske kontrole i preglede.

Ipak – ima li šta vrednije vremena od zdravlja?

Prekinite zato da propuštate kontrole i preglede. Odvojite vreme za njih, jer ako je sve u redu – bićete mirniji, a ako slučajno ne bude – na vreme ćete to sanirati. Krvna slika nam recimo zaista puno govori o opštem stanju organizma, ali i onome što već danas možemo treba da unapredimo u ishrani. Kad ste je poslednji put uradili? Ne odlažite i neka redovne kontrole i pregledi kod doktora za vas postanu stvar navike!

#5 Opustite se – odvajajte vreme za sebe

Nije kvalitet života samo i isključivo u dobrom zdravlju, zar ne? Ima nečeg i u uživanju.

Kad ste poslednji put nagradili sebe, priredili sebi neki lep ritual, zadovoljstvo, ili kupili sebi nešto lepo? Kad ste poslednji put odvojili vreme isključivo na sebe i čisto uživanje?

Vreme je! I to ne samo da se počastite, već da “vreme za sebe” postane navika koju ćete redovno praktikovati. Ako uživate u muzici – pustite omiljeni radio i pevajte iz sveg glasa. Ukoliko volite negu, napravite sebi kupku sa blagotvornim solima i uljima kakvu ste sanjali, a ako vam samo treba mir i tišina – zažmurite, osamite se, uživajte. Ono što vam prija – napokon i pružite sebi – zaslužili ste! 

Uz ovih 5 zdravih, a jednostavnih navika, vaš život postaće kvalitetniji, a vi ćete se osećati bolje i zdravije. Najbolje od svega je što su u pitanju male promene, a prave veliku promenu. 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde