5 knjiga koje bi trebalo da se nađu među dečjim lektirama

Školske lektire su izuzetno važna stavka u formalnom obrazovanju, i to zato što za mnoge đake predstavljaju prvi dodir sa literaturom i književnošću, a tokom čitavog školovanja su zadužene za sticanje čitalačkih navika.

Lista lektira je znatno duža od pet knjiga, ali u tekstu pred vama izdvojićemo baš toliko knjiga bez kojih nijedno dete ne bi trebalo da završi školu. Zavirite u naš mali čitalački klub, i otkrijte nezaobilazna štiva.

#1 “Bela griva”, Rene Gijo – o čistoj ljubavi i sponi čoveka i prirode

Bilo da su vas na nju podsetili pismeni sastavi iz vaših vežbanki koje ste slučajno pronašli skrajnute u neki kutak doma, ili i dalje pamtite prve suze nakon čitanja ove knjige, “Bela griva” sigurno ostavi utisak na vas svaki put kada je se setite.

Ova topla priča o čistoj ljubavi između siromašnog dečaka i divljeg konja, omekšala je svako dečje srce, a mnogi odrasli je i danas navode kao jednu od najboljih knjiga koje su čitali tokom detinjstva. Zato nema sumnje da baš ova knjiga zaslužuje da se nađe na listi obaveznog štiva u detinjstvu.

Ona je godinama unazad sastavni deo programa školskih lektira, a radi se tokom prve četiri godine školovanja, dok su đaci još uvek kod učiteljice. Ova knjiga nudi vrlo značajne poruke, i predstavlja neizostavnu lekciju o ljubavi i požrtvovanosti za svako dete.

#2 “Hajduci”, Branislav Nušić – priča o jednom vremenu kroz dečju maštu

Baš kao što su ruski pisci i njihova književna dela neminovna tokom srednje škole, tako osnovno obrazovanje ne može proći bez dela domaćih pisaca, među kojima je i čuvani Nušić koji je oslikavao društvene i političke prilike jednog vremena i to kroz različite viruze.

U njegovom čuveno delu “Hajduci”, opisuje grupu dečaka koja se svakodnevno okupljala i uživala u maštanju o velikim ratnim podvizima, branjenju otadžbine i raznim drugim herojstvima. Jednog dana su se u svojoj maštariji otišli korak dalje, te se otisnuli u hajdučke vode.

Ovo je priča o dečijem sanjarenju, kao i o njihovoj percepiji ozbiljnih pa i potresnih događaja koji su obeležili našu istoriju. Zato nema sumnje da ovo štivo mora da se nađe u rukama vašeg mališana.

#3 “Orlovi rano lete”, Branko Ćopić – ilustracija drugarstva, hrabrosti i slobode

Još jedna knjiga koja govori o dečjoj mašti, koja predstavlja njihovu najveću snagu kada dođe do teških trenutaka. Dečja vera da je sve moguće, i da se svaki problem može rešiti, divno je opisana kroz priču o jednoj grupici osnovaca iz bosanskog sela Lipova koja se na sebi svojstven način borila za slobodu svog naroda.

Po ovoj knjizi rađen je i istoimeni film, što nikako ne znači da ovo štivo treba zaobići. Naprotiv, opisi kojima je Ćopić oživeo ovu priču o hrabroj grupi četvrtaka je nešto što svaki đak treba da pročita.

#4 “Pop Ćira i pop Spira” – srpsko društvo kroz šaljivo pero Stevana Sremca

Knjiga koja bez sumnje treba da bude deo obavezne dečje literature je delo Stevana Sremca, koji je na duhovit i šaljiv način opisao život u jednom vojvođanskom selu.  Osim glavnih likova, dva popa i njihovih porodica, Sremac nas upoznaje i sa svim ostalim meštanima koji su dolazili u dodir sa popovima.

Kako deci približiti jedno vreme za nama? Kako im objasniti vlast, životnu nepravdu, protekciju i ostale tekovine jednog društva? – Dati im ovu knjigu u ruke. Osim šaljivih opisa društva, ova knjiga daje širu sliku o tome kako se nekada živelo, što pomaže đacima da prepoznaju sličnosti u datom trenutku.

#5 “Družina Sinji galeb”, Tone Seliškar – jedan dečak u stalnoj borbi

Priča o jednom siromašnom dečaku koji se još u detinjstvu uhvatio u koštac sa stalnom životnom borbom između dobra i zla, života i smrti i ostalih sudbinskih previranja, dotaći će srce gotovo svakog deteta, i pomoći da kod sebe razvije emaptiju.

Ova novela nosi poruku da se samo slogom i zajedničkim radom mogu postići velike stvari, i doći do blagostanja kome svi težimo. Kada tu poruku shvate dečak i njegova družina, kao nagradu su dobili veliki uspeh.

Ove knjige predstavljaju naš izbor važnih štiva koje će razgaliti decu, a uz to ih naučiti mnogim važnim lekcijama, a verujemo da će se mnogi roditelji i bake i deke složiti sa izborom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde