NA DANAŠNJI DAN 04.07

1054.
– Kineski astronomi promatraju „novu zvijezdu“, eksploziju supernove iza koje je ostala maglica Rakovica.1190.
– Engleski kralj Ričard I Lavlje Srce i francuski kralj Filip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Fridrih I Barbarosa.

1631.
– U Parizu je otvorena agencija za zapošljavanje, prva u svetu.

1776.
– Na Kontinentalnom kongresu u Filadelfiji potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti. Taj dan slavi se u SAD kao Dan nezavisnosti.

1848.
– Objavljen je „Komunistički manifest“ Karla Marksa i Fridriha Engelsa.

1865.
– U Londonu izlazi knjiga Lewis Carroll „Alisa u zemlji čuda“.

1903.
– Pušten je u rad prvi pacifički telegrafski kabl, između San Franciska i Manile.

1927.
– Izašao prvi broj Der Angriffa, glasila Njemačke nacionalsocijalističke partije (NSDAP).

1941.
– Vodstvo jugoslavenskih komunista na čelu s Titom donosi službenu odluku o početku ustanka protiv snaga sila Osovine. Taj dan se kasnije u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

1943.
– Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946.
– Filipini postižu samostalnost nakon 47 godina vladavine SAD.

1954.
– Njemačka fudbalska reprezentacija po prvi put postaje svjetski prvak.

1976.
– Izraelski komandosi upali su na aerodrom Entebe u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koji su oteli arapski ekstremisti. Poginuli su četiri komandosa, sedam od 10 otmičara i oko 20 ugandskih vojnika.

1979.
– Bivši predsednik Alžira Ahmed Ben Bela pušten je nakon 14 godina iz kućnog pritvora. Bio je prvi predsednik nezavisnosg Alžira (1963), a sa vlasti ga je uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965.1997.
– NASA-ina sonda „Pathfinder“ se spušta na Mars.

1998.
– Japanska svemirska sonda „Nozomi“ lansirana prema Marsu.

1999.
– Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika amnestirao je hiljade muslimanskih vojnih zatvorenika.

2001.
– U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

2001.
– U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo je 145 ljudi.

2010.
– U američkom gradu Bellevueu (Ajova) tokom parade povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, par konja, koji su vukli kočiju, oteo se kontroli i pregazio 24 ljudi, među kojima je bilo i djece.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 03.07
Sledeći članakSveže, tokom dana sunčano
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde