1429.
– Pobedom francuske vojske nad Englezima završena je opsada Orleana u Stogodišnjem ratu.

1783.
– Zaharije Stefanović Orfelin izdao je u Beču knjigu „Iskusni podrumar“, prvu knjigu o proizvodnji vina na srpskom jeziku.

1794.
– U Parizu je, po nalogu Revolucionarnog suda, giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavoazje, osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.
1815.
– Na brdu Ljubić, kod Čačka, Srbi su u Drugom srpskom ustanku potukli trostruko jaču tursku vojsku.

1852.
– Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.

1886.
– John Pemberton iz Atlante počeo s prodajom novog pića koje će kasnije postati poznato kao Coca-Cola.
1894.
– Mihajlo Pupin je u Americi patentirao aparate za telegrafski i telefonski prenos.

1900.
– Srpski fizičar Mihajlo Pupin patentirao je u Njujorku aparat za telefonske i telegrafske prenose na velike udaljenosti.

1902.
– Od erupcije vulkana Mon Pelje na Martiniku u Karibima, uništen je grad Sen Pjer, a poginulo je više od 30.000 ljudi.

1921.
– U Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

1933.
– Mahatma Gandhi započeo je 21-dnevni post u znak prosvjeda protiv britanske vlasti u Indiji.

1945.
– Francuska je vojska poubijala hiljade alžirskih civila u pokolju u Setifu.

1945.
– Partizanska vojska ušla je u Zagreb. Kraj NDH.

1949.
– Stvorena je Savezna Republika Nemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene posle Drugog svetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

1970.
– Bitlsi izdali svoj poslednji album, „Let It Be“.

1973.
– U Južnoj Dakoti, u SAD, okončana je pobuna Indijanaca koji su 10 nedelja u opsadi držali malo prerijsko naselje.

1980.
– U Beogradu je sahranjen predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

1984.
– Sovjetski olimpijski komitet odlučio je da bojkotuje Olimpijske igre u Los Anđelesu, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.
1992.
– U SR Jugoslaviji je penzionisano 38 generala, među kojima i načelnik Generalštaba Blagoje Adžić. Novi šef GŠ postao je general-pukovnik Života Panić.

1994.
– Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj pobedili su socijalisti Đule Horna.

1999.
– U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD i Kine i usledili su masovni protesti u Kini.

1999.
– Pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen je Fehmi Agani, najbliži saradnik lidera Demokratskog saveza Kosova i Metohije Ibrahima Rugove. Njegovo telo pronađeno je kod Lipljana na Kosovu.

2001.
– SR Jugoslavija je primljena kao punopravni član u Svetsku banku.

2001.
– Papa Jovan Pavle II okončao je svoju istorijsku posetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju je napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

2003.
– U američkom Senatu jednoglasno je usvojen predlog o proširenju NATO-a za sedam bivših istočno-evropskih komunističkih zemalja (Letonija, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Bugarska i Rumunija).

2003.
– Marokanski kralj Muhamed je povodom rođenja svog sina, naslednika, oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u istoriji ove zemlje.

2007.
– Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, izabran za predsednika Skupštine Srbije uz podršku poslanika Demokratske stranke Srbije.

2016.
– U Banja Luci održan drugi banjalučki polumaraton. Pobjednik je Kenijac Majo Kimajo koji je postavio i novi rekord staze 1:04:03.

Izvor:NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde