NA DANAŠNJI DAN 03.05

1668.
– Sklopljen je Aachenski mir poslije tzv. Devolucijskog rata.1843.
– Prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku. Održao ga je Ivan Kukuljević Sakcinski.1885.
– Belgijski kralj Leopold II proglasio se za kralja nove Slobodne države Kongo.

1895.
– U Sarajevu počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije. Sarajevo je tako postalo prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji. Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je primiti 24 putnika.

1902.
– Premijerno je prikazan prvi naučno-fantastični film, Put na mesec.

1933.
– Kancelar Nemačke Adolf Hitler ukinuo sindikate.

1945.
– Jugoslovenska armija oslobodila je u Drugom svetskom ratu ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

1945.
– Drugi svetski rat: Sovjetske trupe osvojila Berlin.

1951.
– Savet Evrope prihvatio Nemačku kao punopravnog člana.

1953.
– Kralj Husein zvanično postao kralj Jordana.

1953.
– Kralj Fejsal II zvanično preuzeo vlast u Iraku.

1960.
– Izvršena smrtna kazna nad Amerikancem Kerilom Česmenom, osuđenim za otmicu i silovanje. Čekajući izvršenje presude, koje je osam puta odlagano zahvaljujući upornoj i veštoj odbrani, u zatvoru napisao tri knjige koje su postale bestseleri.

1965.
– U upotrebu ušao prvi komunikacioni satelit za prenos televizijske slike.

1967.
– U Stokholmu počeo rad Međunarodni sud za ratne zločine, koji je kasnije presudio da su SAD krive za agresiju na Vijetnam.

1970.
– Američka Nacionalna garda na univerzitetu Kent pucala u studente anti-ratne aktiviste nastradalo njih četvoro.

1990.
– Afrički nacionalni kongres Nelsona Mendele i Vlada Južne Afrike u Kejptaunu počeli razgovore o okončanju vlasti bele manjine u toj zemlji.

991.
– Rat u Hrvatskoj: Incident u Borovom selu.

1992.
– Okupacija Hrvatske vojske srpskog sela Nos Kalik u Dalmaciji.

1993.
– Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u Atini potpisao Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu pod uslovom da ga prihvati Skupština RS. Skupština RS kasnije odbacila plan, ocenivši da su mape razgraničenja s bosanskim muslimanima i Hrvatima krajnje nepovoljne za Srbe u Bosni, a bosanski rat nastavljen.

1994.
– Nelson Mendela i njegov Afrički nacionalni kongres pobedili na izborima u Južnoj Africi.

1995.
– Rat u Hrvatskoj: Nakon Operacije Bljesak snage RSK ispaljuju projektile tipa Orkan na središte Zagreba, 6 osoba poginulo, a 176 ranjeno.1997.
– Tony Blair u dobi je od 44 godine postao najmlađi britanski premijer u 185 godina.1999.
– Avijacija NATO u napadima na Jugoslaviju upotrebila „grafitne bombe“ koje su izazvale raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji. Oko 70 odsto teritorije Srbije ostalo u mraku.

2000.
– U Sijera Leoneu pobunjenici Ujedinjenog revolucionarnog fronta zarobili 500 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Zatvorenici u narednom periodu puštani u manjim grupama, a 15. jula, posle vojne intervencije mirovnih snaga, konačno svi oslobođeni.

2001.
– Ronilac Živadin Đorđević izjavio listu „Timočka krimi-revija“ da je u proleće 1999. iz reke Dunav izvučena hladnjača s 50 tela koja su kasnije tajno zakopana u masovnu grobnicu. U narednim mesecima policija Srbije otkrila nekoliko masovnih grobnica u kojima su, kako se pretpostavlja, zakopani albanski civili ubijeni tokom sukoba na Kosovu.

2001.
– Bivši pripadnik Kju Kluks Klana Tomas Blanton osuđen na doživotnu robiju zbog postavljanja bombe u crkvi u Birmingemu, u američkoj državi Alabama 1963, koja je za posledicu imala smrt četiri crnkinje.

2003.
– Predsednik SAD Džordž Buš saopštio da je glavni deo borbenih operacija u Iraku završen, čime je zvanično okončan rat u Iraku.

2004.
– Milorad Ulemek, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, predao se beogradskoj policiji posle 14 meseci skrivanja.

2014.
– U požaru u zgradi Doma sindikata u Odesi, na jugoistoku Ukrajine, poginulo je 48 proruskih demonstranata dok je više od 200 ranjeno dok su pripadnici ukrajinskih radikalnih desničasrskih organizacija ubacivali molotovljeve koktele, a neke su od njih palicama udarali.

Izvor: Na današnji dan

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 01.05
Sledeći članakNA DANAŠNJI DAN 04.05

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde