11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Uživajmo u prirodi dok možemo jer ako ništa ne promenimo u svom ponašanju, u odnosu prema životnoj sredini i drugim živim bićima, sve što vidite na ovim fotografija nestaće. A onda ćemo nestati i mi sami

Prirodne lepote naše planete ozbiljno su ugrožene delovanjem čoveka, i zaista je pitanje vremena kada će sve ovo što vidite na priloženim fotografijama prestati da postoji u stvarnom svetu.

Ako ništa ne budemo promenili, ako nastavimo da zagađujemo životnu sredinu i uništavamo druge vrste, e, onda, možemo da se oprostimo i od ovih spektakularnih prizora, a i od samih sebe, pošto je naše postojanje intimno povezano sa staništem u kojem živimo.

1. Ventvortski vodopad nalazi se u blizini gradića Ventvort Fols u Plavim planinama Novog Južnog Velsa u Australiji. Njegova ukupna visina je 187 metara, a na slici se vide samo njegove gornje stepenice sa dve kaskade.

Ventvortski vodopad nalazi se u blizini gradića Ventvort Fols u Plavim planinama Novog Južnog Velsa u Australiji. Njegova ukupna visina je 187 metara, a na slici se vide samo njegove gornje stepenice sa dve kaskade.

2. Planina Džon Lori se nalazi u kanadskoj provinciji Alberta, a pripada Stenovitim planinama koje se protežu uzduž preko zapada Severne Amerike. Visoka je oko 2.240 metara.

Planina Džon Lori se nalazi u kanadskoj provinciji Alberta, a pripada Stenovitim planinama koje se protežu uzduž preko zapada Severne Amerike. Visoka je oko 2.240 metara.

3. „Tunelski pogled“ je vidikovac u američkom Nacionalnom parku „Josemiti“, smeštenom u Kaliforniji. Za mnoge koji dolaze drumom ovo je prva stvar koju vide, i koja ih momentalno obori s nogu.

„Tunelski pogled“ je vidikovac u američkom Nacionalnom parku „Josemiti“, smeštenom u Kaliforniji. Za mnoge koji dolaze drumom ovo je prva stvar koju vide, i koja ih momentalno obori s nogu.

4. Severna strana Jaloveca, planine u Julijskim Alpima, visine 2.645 metara. U pitanju je šesti najviši vrh Slovenije.

Severna strana Jaloveca, planine u Julijskim Alpima, visine 2.645 metara. U pitanju je šesti najviši vrh Slovenije.

5. Jezerski kraj u Kambriji jedan je od najlepših delova Engleske, smešten na njenom severu. Na slici je malo prirodno jezero Lugrig Tarn koje je pesnik Vilijam Vordsvort nazvao „Dijaninim ogledalom“.

Jezerski kraj u Kambriji jedan je od najlepših delova Engleske, smešten na njenom severu. Na slici je malo prirodno jezero Lugrig Tarn koje je pesnik Vilijam Vordsvort nazvao „Dijaninim ogledalom“. Foto: Wikimedia Commons/Diliff

6. Sgur nan Gilean je planina u Škotskoj visine svega 964 metra. Nalazi se na vencu Kulin, na ostrvu Skaj, koje je deo arhipelaga Unutrašnji Hebridi.

Sgur nan Gilean je planina u Škotskoj visine svega 964 metra. Nalazi se na vencu Kulin, na ostrvu Skaj, koje je deo arhipelaga Unutrašnji Hebridi.

7. Lednik Matanuska na Aljasci dugačak je 43 km, a širok 6,4 km. Predstavlja izvorište reke Matanuske.

Lednik Matanuska na Aljasci dugačak je 43 km, a širok 6,4 km. Predstavlja izvorište reke Matanuske.

8. Veliki okeanski put u Australiji, proteže se, kao što mu i ime kaže, tik uz okean. Ovo na slici se zove Ostrvski svod, a nalazi u državi Viktorija.

Veliki okeanski put u Australiji, proteže se, kao što mu i ime kaže, tik uz okean. Ovo na slici se zove Ostrvski svod, a nalazi u državi Viktorija.

9. Oslikane hridi nalaze se na ostrvu Marija u Tasmanovom moru, kod istočnih obala Tasmanije. Peščarske hridi izgledaju ovako zbog delovanja oksida gvožđa.

Oslikane hridi nalaze se na ostrvu Marija u Tasmanovom moru, kod istočnih obala Tasmanije. Peščarske hridi izgledaju ovako zbog delovanja oksida gvožđa.

10. Vadi Rum, što na arapskom znači „Rimska dolina“, nalazi se u južnom Jordanu i prava je turistička atrakcija. Brojni filmovi snimani su ovde.

Vadi Rum, što na arapskom znači „Rimska dolina“, nalazi se u južnom Jordanu i prava je turistička atrakcija. Brojni filmovi snimani su ovde.

11. Nacionalni park „Kalanki“ u južnoj Francuskoj pokriva oko 502 kvadratna kilometra, i jedno je od najpoznatijih zaštićenih područja u toj zemlji. Premda nije deo Azurne obale, to ovu obalu ne sprečava da bude azurna.

Nacionalni park „Kalanki“ u južnoj Francuskoj pokriva oko 502 kvadratna kilometra, i jedno je od najpoznatijih zaštićenih područja u toj zemlji. Premda nije deo Azurne obale, to ovu obalu ne sprečava da bude azurna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde