„Umetnici. Sad!” – I ove nedelje novosadski kulturni događaji u onlajn formatima

Projekat „Umetnici. Sad!” za jačanje novosadske umetničke scene prošle nedelje obeležili su izložbe, predavanja, predstave i književno – muzički performans. Svakodnevno, onlajn, putem Fejsbuk stranica kulturnih stanica, publika je uživala u raznovrsnim projektima koji su dobili sredstva na Javnom pozivu lokalnim umetnicima Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

 

Bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi i ove nedelje biće predstavljeni putem Fejsbuk stranica kulturnih stanica.U utorak, 11. avgusta od 19 sati, publika će imati priliku da uživa u svojevrsnom muzičko-scenskom performansu „Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će biti izveden u Kulturnoj stanici Eđšeg. Istog dana u 20 časova, u Svilari biće otvorena izložba „Art Body Art – Relacije tela” u organizaciji SULUV-a, koja se realizuje kroz program Novih umetničkih praksi SMIC. pokretna forma. U sredu, 12. avgusta, od 19 sati Eđšeg će biti domaćin projekta „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, Milice Denković, dok će četvrtak, 13. avgust biti rezervisan za Resital Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića, koji će biti emitovan u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Projekat „75.000 – Vrednost umetničkog dela” autora Luke Kulića biće predstavljen u petak, od 20.30 sati na platou ispred Svilare. Subota je rezervisana za „Klinika fest” koji će početi u 18 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Muzičko – scenski performans Plovidba” 11. avgusta u Eđšegu

Povezivanje dve umetnosti, pozorišne i muzičke, u jedan zajednički stvaralački čin, metoda improvizacije u muzici i pokretu i na kraju, dramaturški sled, opisuju muzičko – scenski perfomans „Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će publika moći da isprati u utorak, 11. avgusta od 19 sati putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg.  Učesnici u perfomansu su izvođači trupe za savremeno i imerzivno pozorište TITE, Aleksandra Ilić, Kristina Milenković, Olivera Marić, Jelena Majstorović, Lara Knežević, Ivana Antić i Branko Milošev, na čelu sa rediteljem Vladislavom Velskovskim, kao i kompozitorom Dimitrijem Beljanskim, koji je i autor dela „Plovidba”. Ovo, već postojeće delo, kroz performans dobiće svoj novi oblik, te pokazati kako izgledaju savremeni umetnički tokovi u svetu.

 

Izložba Art Body Art – Relacije tela” od 11. do 17. avgusta u Svilari

U utorak, 11. avgusta u Svilari biće otvorena izložba „Art Body Art – Relacije tela” u organizaciji SULUV-a, koja se realizuje kroz program Novih umetničkih praksi SMIC. Izložba predstavlja uvodni događaj/izložbu projekta Art Body Art koji je planiran kroz više aktivnosti, a na njoj će se predstaviti autori mlađe generacije, studenti čiji radovi odgovaraju na temu tela kao pokretne forme. Podržavajući umetničke izraze koji zastupaju eksperimentalni pristup u umetničkom delu, projekat otvara polјe za medijske instalacije i prostorna rešenja koji na cilјan način prenose kompleksne sadržaje i omogućavaju da se informacije dožive. Istovremeno, podstiče se i kritičko sagledavanje pokretačke uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih formi. Otvaranje izložbe zainteresovani mogu da pogledaju 11. avgusta u 20 časova putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

 

Projekat Prostorna odiseja: destinacija distopija” u sredu u Eđšegu

Projekat koji istražuje pojam distopije kroz prizmu prostora, objekata i materijala, koristeći se distopijama opisanima u romanima i filmovima 20. i 21. veka, biće predstavljen kroz izložbu „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, koja će biti predstavljena u sredu, 12. avgusta, u 19 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Kako kaže autorka Milica Denković, projekat je značajan u ovom trenutku jer zahvata i problem prostora u vremenu krize kao što je pandemija, ali i materijala i objekata koji su u datom trenutku neophodni. Predstavljanje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg.

Resital Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića u četvrtak u Svilari

Čelistkinja Irena Josifoska i pijanista Aleksandar Đermanović nastupiće u četvrtak, 13. avgusta,u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Zajedno sarađuju već nekoliko godina, držali su resitale u Engleskoj, na „Kotor Art” festivalu u Kotoru, ali se novosadskoj publici još uvek nisu predstavili kao duet. Nakon višemesečne pauze, zbog epidemioloških okolnosti, sada će konačno zajedno zasvirati i to u svom gradu i pred svojom publikom. Koncert će moći da se isprati putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

 

Projekat 75.000 – Vrednost umetničkog dela”  u petak na platou Svilare

Projekat koji za osnovnu ideju koristi uslove konkursa, ponuđene zainteresovanim umetnicima i koji preispituje vrednost pojedinačnog umetničkog dela u kontekstu uslova u kojima umetnici žive, stvaraju i deluju jeste projekat „75.000 – Vrednost umetničkog dela”, autora Luke Kulića. Ovaj projekat biće predstavljen u petak, 14. avgusta od 20.30, na platou ispred Kulturne stanice Svilara, tik uz skulpturu čiji je Kulić jedan od autora. Značaj ovog dela se ogleda u činjenici da je vrednost umetničkog dela nedovoljno definisana i jasna, ne samo društvu i pojedincima, već često i samim umetnicima. Predstavljanje ovog projekta publika će pratiti putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

 

U subotuKlinika fest” u Eđšegu

Festival osmišljen kao inovativna platforma koja će omogućiti alternativnim umetnicima iz Novog Sada da predstave svoj rad jeste „Klinika fest”. Zamišljen kao višečasovna emisija, „Klinika fest”biće održan 15. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg i obuhvatiće muzički program, panel diskusije, kao i tribine. Počinje u 18 sati, a program pratite putem Jutjub kanala Klinika.

 

Prošle nedelje u okviru projekta „Umetnici. Sad!” publika je imala priliku da pogleda izložbu „Entering Valhala”, autora Gojka Dutine, Bojana Dojkića i Filipa Markovinovića, kao i izložbu „Izolacija, Klisa”, Andreja Hložana. Takođe, održano je i predavanje „Vodič kroz grajndkor supkulturu” istoričara Žarka Gladića, kao i predstava „Papa Jovana” rediteljke Lee Jevtić, u produkciji Nikole Miloradovića. Publika je uživala i u književno-muzičkom performansu „Jaj nekem… szerelem!” odnosno „Teško meni… ljubav!”, glumaca Emine Elor, Judit Laslo, Roberta Ožvara i Bencea Salaia, dok je najavljeni projekat Kliknik odložen za 21. avgust.

 

Ideje projekta „Umetnici. Sad!” jesu jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

 

Partner na projektu „Umetnici. Sad!” je Merkator S.

 

Svi programi u narednom periodu biće realizovani u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

 

PODELI
Prethodni članakEvo koji su najbolji automobili za početnike
Sledeći članakDo 15. septembra izmenjen saobraćaj u više ulica zbog radova
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde