Novi Sad ispunjen je pregrštom multikulturalnog bogatstva. Ljudi, građevine i priče na kojima počiva Novi Sad često nisu dovoljno poznati ni samim Novosađanima. U ovim tekstovima pročitaćete priče o ljudima koji su bitni za naš grad, a malo o njima znamo, o građevinama pored kojih svakodnevno prolazimo, a ne znamo njihovu priču. Kroz novosadsku multikulturalnu razglednicu upoznaćete duh Novog Sada.

Vladičanski dvor Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve

VLADIČANSKI DVOR Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve se uvek nalazio na raskrsnici Zmaj Jovine i Dunavske ulice.

Zgrada starog Dvora, izgrađena 1741. zalaganjem vladike Visariona Pavlovića, porušena je tokom bombardovanja Novog Sada sa Petrovaradinske  tvrđave u Buni bombardovanjem Novog Sada sa tvrđave 12. juna 1849. godine. Projekat za novu zgradu Za vreme vladike Mitrofana Ševića arhitekta Vladimir Nikolić 1899. a gradnja je okončana 1901.

Vladičanski dvor Bačke eparhije sagrađen je u pročelju Zmaj Jovine ulice u srpsko-vizantijskom stilu, rezidencijalnu palatu srpskog pravoslavnog episkopa Bačke eparhije. Približno na istom mestu nalazio se stari Vladičanski dvor koji je sagradio episkop Visarion Pavlović.. Graditelji novog dvora bili su majstori-preduzimači Rajh i Molcer iz Subotice. Vajar Julije Anika uradio je spoljnu dekoraciju s oblicima pseudo-mavarske plastike. Tri grba eparhije nalaze se na dvoru: na fasadi, na zidu prema porti i prema dvorištu. Ikonostas u pridvornoj kapeli uradio je ruski slikar Vladimir Kuročkin.

Vladičanski dvor je markantna, reprezentativna građevina izgrađena u eklektičkom stilu mešavinom romantizma i secesije a poseban, neponovljiv utisak daju joj dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa. Taj utisak je pojačan upotrebom crvene fasadne opeke kojom je zgrada obložena. Na fasadi Dvora se nalazi i grb Eparhije bačke. Enterijer Dvora izveden je s velikom pažnjom, a prema načinu izrade ističu se stepenište sa ogradom od kovanog gvožđa i oslikana dvorska trpezarija, rad Vladimira Predojevića.

Vladika Mitrofan Šević jednom mesečno je priređivao sedeljke. Redovan gost bio je pesnik Laza Kostić, ali i visoki oficiri s Tvrđave – što mu vernici nisu baš odobravali. Kao regent, Aleksandar Karađorđević posetio je vladičanski dvor 1919. godine. Kad se pojavio na balkonu građani Novog Sada su ga oduševljeno i burno pozdravili.

Projekat se realizuje uz podršku Gradske uprave za kulturu i informisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
Scroll to top