JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluje da se štedi vode za piće

JKP „Vodovod i kanalizacija“ prethodnih dana svakodnevno beleži enormnu potrošnju vode, koja je u pojedinim delovima grada 40 odsto veća u odnosu na april i maj, dok je u nekim naseljima čak i udvostručena. S tim u vezi, iznova apelujemo da se u danima ekstremno visokih temperatura voda štedi kako se ne bi moralo pristupiti restrikcijama. Jednostavno, ne postoji fabrika vode koja može da proizvede dovoljno vode ako su sve slavine otvorene.

Tokom protekla dva vikenda zabeležena je povećana potrošnja naročito na sremskoj strani grada, te je preduzeće bilo prinuđeno da smanji pritisak u toj gradskoj zoni, kako bi se ispražnjeni rezervoari ponovo napunili i uspostavilo uredno vodosnabdevanje.

Još jednom naglašavamo da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamenskuneodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Vodeni resurs nije neiscrpan i zato je važno da pijaću vodu koristimo racionalno i namenski, odnosno isključivo za piće, kuvanje i higijenu.

 U fabrici se za namensku potrošnju proizvodi i više nego dovoljno vode, ulažu se veliki napori u održavanje sistema, ali ukoliko se nastavi trend neracionalne potrošnje, bićemo nažalost suočeni sa nestašicom, te verujemo da će sugrađani pokazati solidarnost u ovim vrelim danima. Unapred se zahvaljujemo svima koji se budu ponašali odgovorno.

Scroll to top